Росіяни планують обстрілювати ЗАЕС, під загрозою й інші станції — розвідка

Російські окупанти готують нові провокації на Запорізькій АЕС. Також через влучання в інфраструктурні об’єкти є загроза порушення роботи інших атомних станцій в Україні.

Про це в ефірі телемарафону заявив Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки Міноборони.

«Ми вже можемо говорити, на жаль, не лише про Запорізьку АЕС. Російський агресор систематично, методично обстрілює всю енергетичну інфраструктуру України, і це, безперечно, може вплинути зрештою і на інші атомні об'єкти, на інші атомні станції», — сказав Юсов.

За його словами, розвідка має інформацію, що росіяни готують чергові провокації на ЗАЕС. Військові рф, які перебувають на станції, мають план перебування в укритті під час своїх сигналів.

«Є систематична діяльність із пошкодження ліній електропередач, яких зараз залишилося лише декілька, які поєднують ЗАЕС з українською енергосистемою. Зрештою ми вже бачили наслідки попередніх обстрілів ЗАЕС і не лише обстрілів. Мова йде про системний ядерний тероризм», — розповів представник розвідки.

За його словами, рф, шляхом руйнування об’єктів інфраструктури, намагається створити гуманітарну катастрофу і кризу напередодні зими.

Через пошкодження від обстрілів Запорізьку АЕС повністю зупинили. Після відновлення лінії зв’язку єдиний працюючий енергоблок, який живив потреби станції, перевили у холодний зупин.

Раніше експертка з ядерної безпеки розповіла, чим загрожує повне знеструмлення ЗАЕС та вимкнення насосів, які охолоджують ядерне паливо у реакторі чи у басейні витримки.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Путін може використати ситуацію на ЗАЕС, щоб запустити процес, аналогічний «Мінську» — ISW