Росіяни закрили Керченську поромну переправу, заявивши про її нерентабельність

Російські окупанти закрили Керченську переправу в Криму, аргументуючи це падінням попиту на морські перевезення вагонів.

«28 вересня наш пором перевіз останню партію вагонів. Замовлень на залізничні перевезення у компанії більше немає. Ми вирішили зупинити роботу переправи», — цитує видання «Крыминформ» гендиректора оператора переправи«АнРуссТранс» Василія Аненкова.

За даними оператора, після відкриття автомобільної частини Кримського мосту основним напрямком переправи стала транспортування залізничних вагонів. Попит на морське сполучення впав ще більше після відкриття росіянами залізничної частини Кримського мосту в грудні 2019 року.

У зв’язку з припиненням рейсів Керченської переправи зупинена робота морського порту.

«Як оператор кримського порту ми не можемо продовжувати обслуговування інфраструктури та вимушені скоротити усіх спеціалістів», — цитує видання слова гендиректора.

За даними ЗМІ, на переправі працювали близько 300 співробітників. Як заявили в «АнРуссТранс», більшість із них втратять роботу.

Керченська поромна переправа з'єднує Крим та Краснодарський край через Керченську протоку. Відкрита у 1954 році. До анексії Криму Росією Україна здійснювала через неї прикордонний контроль територій півострова в портах «Крим» і «Порт Кавказ».

Переправою перевозили пасажирів, автомобілі та залізничні вантажі. Пороми курсували між портами «Крим» та «Кавказ».

Після окупації РФ переправа потрапила під санкції США (з 10 серпня 2015 року). Кремль використовував її інфраструктуру для перекидання своїх військ на півострів під час його захоплення. 

Нагадаємо, що У 2021 році відбудеться Кримський саміт в рамках платформи з деокупації Криму. Загалом МЗС України обіцяє «екосистему заходів» щодо окупованого півострова.