У 2021 році відбудеться Кримський саміт в рамках платформи з деокупації Криму

У МЗС України розповіли про своє бачення платформи з деокупації Криму. Вона буде вміщати всі заходи, що стосуються Криму, на різних рівнях. Про це розповіла перша заступник голови МЗС України Еміне Джеппар в інтерв’ю виданню Крим.Реалії.

«Мета Кримської платформи — це винесення теми Криму на найвищий міжнародний, політичний рівень. Ця платформа буде охоплювати кілька рівнів. Найвищий — це лідери держав, для яких ми готуємо Кримський саміт», — пояснила Джеппар. Саміт в очному вигляді поки під питанням через пандемію COVID-19. Платформу чиновниця назвала екосистемою заходів й системними речами. До неї Україна запросить міністрів закордонних справ і оборони, заходи проводитимуться в рамках НАТО, ЄС, ООН, ОБСЄ і Ради Європи.

За словами Джеппар, Росію запросять брати участь в міжнародній платформі з деокупації Криму, але є мало надій на її участь.

Раніше президент України Володимир Зеленський під час виступу на загальних дебатах 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН закликав до участі в створенні міжнародної Кримської платформи з деокупації півострова й підтримки оновленої резолюції щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму.

 

Зеленський висловлювався  метафорично: «допоки рана у центрі Європи кровоточить, біль відчуватиме весь світ. І єдиним рецептом дієвого лікування є лише деокупація Криму та Донбасу». Тоді ж на сесії Генасамблеї ООН президент Литви Ґітанас Науседа  закликав не забувати про окупацію Криму і Севастополя і вчергове висловив підтримку територіальній цілісності України.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба стверджував, що в його відомстві вже готова пропозиція до президента Володимиру Зеленському по створенню міжнародної платформи для переговорів по деокупацію Криму.

До цього Кулеба відзначав, що Україна очікує і буде вдячна, якщо Польща стане одним з лідерів міжнародної платформи по деокупацію Криму. Він також говорив, що не бачить Росію в роботі міжнародного майданчика з питання деокупацію Криму.

Як ми повідомляли раніше, заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов заявив, що анексія Криму Росією завдала Україні близько 1 трильйона гривень збитку.

 Про що казав Зеленський на асамблеї ООН, читайте у матеріалі Час.