Росіяни замінували дамбу та агрегати Каховської ГЕС — Зеленський

Російські окупанти замінували дамбу та агрегати Каховської гідроелектростанції та планують здійснити теракт під українським прапором.

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час звернення до Європейської ради.

«Ми маємо інформацію, що російські терористи замінували дамбу й агрегати Каховської гідроелектростанції. Це один з великих енергообʼєктів. Дамба цієї ГЕС утримує обсяг близько 18 мільйонів кубічних метрів води. Якщо російські терористи підірвуть цю дамбу, то в зоні швидкого затоплення опиняться понад 80 населених пунктів, включно з Херсоном. Сотні тисяч людей можуть постраждати», — розповів Зеленський.

Він зазначив, що у разі детонації без води залишиться значна частина півдня, а також ЗАЕС — воду для охолодження беруть саме з Каховського водосховища.

За словами Зеленського, росіяни підготували все для теракту та повністю контролюють ГЕС. У підриві окупанти планують звинуватити Україну.

«Наслідки цього теракту можуть стати такими, що його називатимуть історичною катастрофою. За нашою інформацією, росія підготувала все, щоб зробити цей теракт. Українських працівників викинули з Каховської ГЕС, там лише росіяни, вони повністю все контролюють…Росія робить це, щоб влаштувати чергову операцію під фальшивим прапором — здійснити теракт і звинуватити в цьому Україну», — додав президент.

Аналітики ISW вважають, що росіяни можуть підірвати ГЕС, аби виправдати свій відступ на Херсонщині.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Окупанти планують «евакуювати» з Херсону на лівий берег 60 тис. мешканців