Роскомнадзор хоче заблокувати YouTube. Але боїться

Роскомнадзор знову присвятив відеохостингу YouTube допис у своєму Telegram-каналі. Цей сервіс назвали інструментом в антиросійській інформаційній війні. Роскомнадзор стверджує, що YouTube цензурує канали державних медіа та громадських діячів, та й загалом проєктів, націлених на широку аудиторію.

Загалом Роскомнадзор зафіксував 54 факти «цензури» з боку YouTube щодо російських каналів та нагадав, що по кожному випадку регулятор направляв вимогу припинити дискримінацію та відновити доступ до каналу.

Своє звернення Роскомнадзор завершив попередженням про «передбачені законодавством заходи технологічного впливу у відношенні інтернет-платформ». Іншими словами, Роскомнадзор нагадує про те, що він може заблокувати цей сервіс.

Проте це нагадування звучить другий раз за останні два дні і четвертий раз за цей тиждень. Про близьке блокування YouTube для російської аудиторії повідомляли ще вчора. 

YouTube буде не першим онлайн-сервісом, заблокованим в росії. В країні уже не працюють Facebook, Twitter, Instagram. Проте така увага і така низка попереджень звучить лише щодо YouTube.

Це можна пояснити тим, що, втративши YouTube, російська пропагандистська машина загубить свою аудиторію і втратить можливість промивати мізки тим, хто уже відмовився від телевізора, а ще — росіянам, що живуть закордоном.

В росії для YouTube є власна альтернатива — сервіс RuTube, проте це внутрішній продукт, який майже невідомий у світі, він не настільки зручний в порівнянні з продуктом компанії Google. До прикладу, один з найбільш одіозних пропагандистів, Володимир Соловйов, скаржився на те, що його відео ніяк не опублікуються на RuTube протягом доби.  

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Технологічне імпортозаміщення: в росії створюють свій Instagram та відновлюють «аську»