Роскомнадзор заявляє, що покращить захист від хакерських атак

Роскомнадзор повідомив про оновлення обладнання, яке використовується для виконання закону «про суверенний рунет». В заяві Роскомнадзора йдеться про те, що мета закупівлі оновленого обладнання — це боротьба з масовими хакерськими атаками, з якими зустрілись російські сайти з початку війни проти України. Нове обладнання дозволить створити національну систему захисту російських ресурсів від DDoS-атак, які проводяться із закордону.   

Таке обладнання буде закуплене і почне працювати уже восени 2022 року. Одночасно з цим Роскомнадзор оновить обладнання для глибинної фільтрації трафіку — Deep Packet Inspection, DPI. Саме це обладнання допомагає Роскомнадзору блокувати сайти, які в росії вважаються опозиційними.

Роскомнадзор планує посилити пропускну здатність DPI-обладнання — це дозволить регулятору блокувати більше трафіку із заблокованих ресурсів. Саме це обладнання допомагало Роскомнадзору зменшувати швидкість роботи Twitter, блокувати Facebook та Instagram та опозиційні видання.

Тож така модернізація обладнання означає підготовку російського онлайн-цензора до посилення його активності — вона допоможе Роскомнадзору блокувати не лише окремі сайти, але й протоколи, до прикладу, обмежити доступ до анонімного браузера Tor.

Роскомнадзор посилив свою діяльність по обмеженню контенту в російському інтернеті з перших днів війни. Все більше медіа блокуються — обмежується не лише доступ до сайту, але й до згадок про них в пошукових системах. До прикладу, через «Яндекс» не можна знайти «Медузу» та декілька інших медіа, які визнані «іноземними агентами».

Роскомнадзор два роки готувався відстежувати антивоєнні матеріали