Рожкова та Сологуб вперше прокоментували перерозподіл повноважень в НБУ

Заступники голови Нацбанку Катерина Рожкова та Дмитро Сологуб голосували проти перерозподілу повноважень в НБУ. Кажуть, таке рішення «не відповідає кращим світовим практикам» та «руйнує колегіальність».

«[Рішення] не відповідає принципам незалежності, які були закладені в основу трансформації Нацбанку у 2014-2015 роках, яка проводилася з урахуванням вимог МВФ», — нагадує Рожкова. Сологуб, у свою чергу, також уточнив, що зазначив в протоколі, ніби перерозподіл повноважень може мати негативний вплив на співпрацю з МВФ.

Колишній заступник директора департаменту фінстабільності НБУ Євген Дубогриз пояснює, що у перерозподілі повноважень видно два основних ризики:

  • закінчуються дискусії з приводу прийняття нових рішень на так званих «предкомітетах»;
  • з’являються ризики ухвалення «кулуарних рішень».

За словами Дубогриза, пряме підпорядкування голові — це завжди спокуса керівника рівня «мінус один» вирішувати питання безпосередньо вже зі своїм керівником, тобто ухвалювати рішення без дискусій, «у робочому порядку». Або ж можна і зовсім «підловити» начальника в коридорі та підписати щось «наосліп», додає він.

Більш того, у головного керівника тепер з’являється спокуса сказати своїм заступникам: треба підготувати такий от проєкт рішення, не обговорюється. А небажання виконувати таку вказівку може стати приводом для догани.

Дубогриз припускає, що рішення про перерозподіл повноважень — проміжне, а у майбутньому пруденційний (наглядовий) блок Нацбанку може знову стати окремою вертикаллю, керівництво якою доручать ще одному заступнику голови НБУ.

20 жовтня правління Нацбанку позбавило першу заступницю голови НБУ Катерину Рожкову повноважень з регулювання банківської сфери. Рожкова відповідала за вертикаль «Пруденційний нагляд», яку тепер об’єднали із «Загальним блоком». Таким чином, в НБУ створили вертикаль «Пруденційний нагляд і загальні питання», керівництво якою здійснюватиме безпосередньо голова НБУ Кирило Шевченко.