Рожкова заявила, що їй нічого не відомо про звинувачення у держзраді через справу «Приватбанку»

Перший заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова відреагувала на інформацію у ЗМІ, що їй нібито загрожують звинувачення у державній зраді та розкраданні.

Раніше Kyiv Post повідомив, що ведеться розслідування проти Рожкової та ще кількох співробітників НБУ, які працювали над справою «Приватбанку».

Як писав Сhas News, Генпрокуратура і НАБУ визнали висновки детективної агенції Kroll щодо виведення 8,2 млрд грн з «Приватбанку».

«Про будь-які звинувачення на мою адресу мені не відомо. А коментувати можливі розслідування правоохоронних органів я би не хотіла. Проте я не здивована інформацією у ЗМІ, оскільки сьогодні вже і всередині Національного банку ведуться внутрішні розслідування щодо нашої співпраці з агентством Kroll та юридичними радниками. Співпраці, метою якої було і є захист інтересів держави», — написала Рожкова у Facebook.

Вона вважає, що подібні дії «наносять потужний удар по репутації та іміджу України на міжнародній арені».

Рожкова зазначає, що зараз до розслідування шахрайських дій у «Приватбанку» прикута пильна увага наших міжнародних партнерів. І, мовляв, ні у кого не виникає сумнівів, що винні у виведенні мільярдів доларів мають понести відповідальність.

«Нагадаю, саме Національний банк та агентство Kroll зіграли основну роль, щоб виявити у «Приватбанку» шахрайські схеми та винних у їх реалізації. Результати розслідування Kroll, яке вони зробили за замовленням НБУ у 2018 році, вражають: шахрайство в банку розпочалося десятки років тому, а з банку за цей час було виведено понад 5,5 мільярдів доларів. Сьогодні, коли розслідування в Україні демонструє перші результати, я можу з гордістю говорити, що цього не було б без роботи, яку ми зробили спільно з Kroll та нашими юридичними радниками», — заявляє Рожкова.

Менеджер відзначає, що упродовж останніх років співпрацю НБУ з Kroll неодноразово намагалися зупинити колишні власники «Приватбанку». Вони, за її словами, використовували правоохоронні органи та судову систему.

«Численні атаки на працівників НБУ та новий менеджмент «Приватбанку», звинувачення в розтраті державних коштів, безліч замовних статей мали на меті дискредитувати не лише тих, хто брав участь в націоналізації «Приватбанку», а й результати самого forensic аудиту», — резюмує заступник голови НБУ.

Передісторія

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку  ухвалив рішення про націоналізацію «Приватбанку». У вересні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва підтвердив правомірність прийнятого Нацбанком рішення про віднесення «Приватбанку» до категорії неплатоспроможних, відхиливши позов клієнта банку.

Агенція Kroll за підсумками аудиту «Приватбанку» підтвердила, що фінустанова до її націоналізації року була об'єктом масштабних і координованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум в $5,5 млрд.

Детективи з Wall Street. Як агентство Kroll поставило на вуха сильних світу цього