«Розставання — це така солодка печаль!». Британія та ЄС нарешті поділили рибу

Великобританія уклала з Європейським Союзом історичну угоду про майбутні відносини у сфері торгівлі та безпеки. Документ підписали напередодні Різдва, за тиждень до кінця перехідного періоду Brexit. Британці святкують, брюссельські політики цитують поезію про нещасливе кохання.

Великобританія вийшла з ЄС 31 січня 2020 року, але тимчасово продовжувала членство в єдиному ринку та Митному союзі протягом року. Громадяни Великобританії зберігали право на свободу пересування територією блоку.

Тепер, коли країна вийде з єдиного ринку та митного союзу 31 грудня, все зміниться, набудуть чинності нові механізми. Вони регулюватимуть безмитну торгівлю товарами й тісну співпрацю між поліцією та судами.

Це повідомлення оприлюднили після фінальної телефонної розмови між прем’єром Британії Борисом Джонсоном та головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Торгова угода, яка нараховує 2000 сторінок, є безпрецедентною за обсягом. У ній вмістили все, й врегулювання питань цивільного ядерного співробітництва та енергетичних взаємозв’язків, й рибальство та авіацію.

Прессекретар прем’єра королівства не стримує радості, оголошуючи, що угода укладена. Він сказав, що все, що політики обіцяли британській громадськості під час референдуму 2016 року та на загальних виборах минулого року, забезпечується нею. «Ми повернули контроль над своїми грошима, кордонами, законами, торгівлею та риболовними водами. Ми підписали першу угоду про вільну торгівлю, яка базується на нульових тарифах і нульових квотах, яка коли-небудь була досягнута».

Джонсон просто запостив у Twitter свій портрет із піднятими великими пальцями.

Головний учасник переговорів з ЄС Мішель Барньє сказав, що це «день полегшення, але він має певний відтінок смутку». Він скаржився на рішення уряду не бути партнером у програмі обміну студентами Erasmus та відсутність співпраці у зовнішній політиці та обороні.

«Час залишити Brexit позаду», — цитує The Guardian слова Урсули фон дер Ляєн після домовленості. Вона дала романтично-замріяні коментарі на прес-конференції. Політик згадувала Шекспіра, «Бітлз» та поета Томаса Еліота.

«Для деяких це важкий день. І для наших друзів у Великобританії я хочу сказати, що розставання — це така солодка печаль. Але, цитуючи Томаса Еліота, те, що ми називаємо початком, часто є кінцем. І класти край часто є початком. Отже, для всіх європейців: я вважаю, що час залишити Brexit позаду».

Міграція

Кінець перехідного періоду принесе великі зміни для британського бізнесу та громадян. Під час торгівлі з найбільшим експортним ринком Великобританії підприємства стикнуться з додатковими документами та витратами.

Для більшості громадян Великобританії введуть обмеження на перебування в країнах-членах ЄС. Оскільки Великобританія буде «третьою країною» для ЄС, з 1 січня на громадянам королівства введуть обмеження на подорожі через пандемію коронавірусу. Між Великобританією і Євросоюзом припиняється вільне переміщення людей: британці більше не зможуть жити і працювати в європейських країнах на тих же підставах, що їх громадяни — і навпаки.

Це було одним з головних гасел прихильників «Брекзіта», які стверджували, що Великобританія потерпає від напливу неєвропейських іммігрантів, що прибувають до неї транзитом через Євросоюз.

Квоти, тарифи й риба

Угода гарантує «нульовий тариф і нульову квоту» на торгівлю товарами, які коштували 668 млрд фунтів стерлінгів у 2019 році. Але це також означатиме значні витрати для бізнесу, оскільки експортери стикнуться з безліччю прикордонних перевірок з 1 січня, а свобода пересування в ЄС припиниться для більшості громадян Великобританії.

Однак прессекретар прем’єра заявив, що угода гарантуватиме, що Велика Британія більше не перебуває у залежності від ЄС, «не обтяжена правилами ЄС, Європейський суд не має (в королівстві) чинності і суверенітет повернуто».

«Базова базова імміграційна система поставить нам повний контроль над тим, хто в'їжджає до Великобританії, і вільне пересування припиниться».

Товари, якими Великобританія і ЄС торгують між собою, не будуть обкладатися митами (але послуги — будуть). В обмін на це британський уряд погодився дотримуватися європейського регулювання в багатьох сферах, проте прем'єр-міністр Джонсон обіцяв відмовитися від тих норм, які невигідні британській економіці.

Угода дозволила уникнути стану «без угоди», про який попереджало Управління з питань бюджетної відповідальності. Він призвів би до зменшення обсягу економіки Великобританії на 20 млрд фунтів стерлінгів у 2021 році та втрати понад 300 000 робочих місць.

В останні дні найбільше суперечок викликав майбутній доступ до ЄС та квоти в британських риболовних водах. Це питання невеликого економічного впливу, але високої політичної ваги для обох сторін.

Поки Великобританія залишалася в ЄС, європейські моряки могли вільно ловити рибу в її територіальних водах. Після виходу британська влада хотіли ввести квоту на вилов, яка була б на 80% нижче обсягу, який реально виловлюють зараз. Європейці були згодні знизити видобуток всього на 18%. В результаті сторони прийшли до угоди: ще п'ять з половиною років (знову перехідний період!) європейські рибалки зможуть займатися промислом в британських водах. Є умова, що їхня частка в загальному улові знизиться за цей час на 25%. Після цього умови переглядатимуть щорічно.

Королівство відкинуло спроби ЄС створити механізм, коли зміни квот призвели б до встановлення мита на британський експорт.

Це питання було ключовим для претензій Британії на повернення контролю над британськими водами.

Рибалки ЄС, які ловлять рибу в зоні від шести до 12 морських миль від британської берегової лінії, зможуть ловити й далі під час переходу. Але уряди щорічно узгоджуватимуть питання доступу. Нині на три місяці доступ європейцям закриють.

Процедура ратифікації

Після оголошення угоди Єврокомісія направила проект договору державам-членам. Тепер угоду має схвалити Європарламент, а також парламенти країн Європи і Великобританії. Якщо 27 країн будуть задоволені угодою, міністри в раді ЄС домовляться про тимчасове застосування угоди з 1 січня.

Європарламент цього року відмовився проводити голосування за Brexit, оскільки бракує часу для перевірки. Євродепутати скажуть своє слово наступного місяця.

Північна Ірландія

Найгостріше питання попереднього етапу переговорів — про кордон Північної Ірландії — було вирішено окремо. Фактично Північна Ірландія буде жити в двох режимах. На продаж до регіону будуть безмитно надходити товари і з ЄС (в тому числі з Ірландії, члена союзу), і з Великобританії; в зворотному напрямку — теж. Але тільки в сам регіон: все, що йде далі, буде обкладатися митами на митному кордоні, фактично прокладеному між Північною Ірландією і Великобританією по морю. Домовитися про це було дуже важливо, оскільки вільне пересування людей і товарів на всьому острові Ірландія було умовою закінчення збройного конфлікту в Північній Ірландії в 1998 році.

Нагадуємо, що якби угоди з ЄС не досягли, військовим Британії довелося б перехоплювати у протоці Ла-Манш французьких рибалок. Тобто витрачати час і зусилля на «спарингування», у той час як російські підводні човни все частіше з’являються довкола Великобританії. Тобіас Елвуд, голова комітету з питань оборони, заявив 11 грудня, що стурбований ймовірною дурною ситуацією. «Наші супротивники будуть посміхатися, коли найбільші європейські військові спарингуватимуть один з одним через рибу».

У підсумку протистояння озброєних кулеметами патрульних човнів британців і риболовецьких суден ЄС вдалося уникнути.

Жорсткий карантин у Великобританії може розтягнутися на кілька місяців, поки вакцина впроваджуватиметься