Торгівля після Brexit. ЄС і Великобританія узгодили умови
Pixabay

Велика Британія і Європейський Союз домовилися про нову угоду у сфері торгівлі. Вона діятиме після остаточного виходу Сполученого Королівства з Союзу 31 грудня.

Про це повідомляє The Guardian.

«Угода — фантастична новина для сімей і компаній в усіх частинах Великої Британії. Ми підписали першу угоду про вільну торгівлю, засновану на нульових тарифах і нульових квотах, яка коли-небудь була досягнута з ЄС», — зазначили в уряді.

Довідка

Британія вийшла з ЄС у 2019 році. Проте до 31 грудня залишалася на єдиному ринку ЄС. Без торговольної угоди відносини між ЄС і Британією з 1 січня регулювалися б правилами Світової організації торгівлі з відповідними тарифами та перепонами на кордонах.

Раніше Сполученен Королівство наполягало, щоб з 1 січня контролювати вилов риби у своїх водах і утримувати більшу частку улову, ніж під час чинної системи квот. Однак Євросоюз хотів поетапно впровадити нову систему рибальства на більш тривалий період. У ЄС планували зберегти чималий доступ до вод Британії для човнів з Франції, Іспанії та інших країн-членів.

Угода мінімізує перешкоди для бізнесу та обмежить економічну шкоду для країн, які зазнали втрат через пандемію COVID-19.

Раніше прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон допустив, що державі не вдасться укласти угоду з ЄС.

Chas News повідомляв, що ВМС захищатимуть води Британії від рибалок з ЄС у разі жорсткого сценарію Brexit.

Переговори щодо Brexit зайшли у глухий кут — представник ЄС