Саміт Євроради підтримав європейські прагнення України. Але без конкретики

Екстрений саміт саміт Європейської ради (збори голів держав та урядів членів ЄС) у Версалі в ніч на 11 березня прийняв декларацію із підтвердження європейських прагнень України. Відповідна заява розміщена на сайті Євроради.

Разом з тим, у документі не згадується можливість прискореного набуття членства України у ЄС, а оцінка заяви нашої держави на вступ до організації передана на розгляд Єврокомісії.

«Європейська рада визнала європейські устремління та європейський вибір України, як зазначено в Угоді про асоціацію. 28 лютого 2022 року, реалізуючи право України на вибір своєї долі, президент України подав заявку України на вступ до Європейського союзу. Рада діяла швидко і запропонувала Комісії надати свою думку щодо цієї заявки, згідно з положеннями відповідних договорів», — йдеться у заяві.

При цьому литовський президент Гітанас Науседа позитивно оцінив результати саміту.

«Історична ніч у Версалі. Після п'яти годин гарячих дискусій лідери ЄС сказали «так» українській євроінтеграції. Процес почався. Тепер ми і українці повинні зробити це швидко. Героїчна українська нація заслуговує знати, що її раді в ЄС», — відзначив Науседа.

Європейська Рада також запропонувала Єврокомісії подати свої висновки і за заявками Молдови та Грузії.

Крім того, у документі засуджується «неспровокована та необґрунтована військова агресія Росії проти України» та висловлюється шана народу України за «мужність у захисті своєї країни та наших спільних цінностей свободи та демократії».

«ЄС та його держави-члени продовжуватимуть надавати скоординовану політичну, фінансову, матеріальну та гуманітарну підтримку. Ми сповнені рішучості підтримати відновлення демократичної України після того, як припиниться тиск Росії. Ми сповнені рішучості ще більше посилити наш тиск на Росію та Білорусь. Ми ввели серйозні санкції і, як і раніше, готові швидко ввести нові», йдеться у заяві.

Нагадуємо, президент України Володимир Зеленський підписав заяву на членство в Європейському Союзі 28 лютого, а вже 1 березня Європарламент рекомендував надати Україні статус кандидата в члени ЄС (однак це рішення має лише рекомендаційний характер).