Саудівська Аравія в листопаді проведе віртуальний саміт G20

Саміт лідерів G20 відбудеться віртуально 21-22 листопада, заявила Саудівська Аравія. Організувавши цю зустріч, керівники королівства сподіваються зміцнити своє міжнародне становище.

Саудівську Аравію, найбільшого світового експортера нафти і провідного союзника США, жорстко критикує світова спільнота за порушення прав людини. Причиною падіння іміджу країни є вбивство в 2018 році журналіста Джамаля Хашоггі та війна в Ємені.

Ер-Ріяд прагне звернути увагу на реформи, розпочаті фактичним правителем країни, кронпринцем Мохаммедом бен Салманом, щоб відкрити королівство для світу та урізноманітнити його економіку.

Король Салман, якого прооперували в липні, очолить листопадовий саміт, йдеться в заяві секретаріату G20 Саудівської Аравії.

Саудівські лідери привітали те, що королівство стане базою для G20, як доказ його провідної ролі у світовій економіці. Але більшість зустрічей мають відбутися віртуально через COVID-19.

Саміт буде зосереджений на «захисті життя та відновленні зростання шляхом вирішення проблем, виявлених під час пандемії, та створення основ для кращого майбутнього», — йдеться у повідомленні.

Цього року група з 20 найбільших економік внесла понад $21 млрд на підтримку виробництва та розповсюдження вакцин для боротьби із спалахом коронавірусу.

Ці країни інвестували $11 трильйонів, щоб зупинити економічний вплив пандемії, та ініціювали припинення боргу для найбідніших країн світу. Цього року має відбутися відстрочення виплат боргів на суму близько $14 млрд.

Є й ознаки того, що Ер-Ріяд намагається виправити свій імідж. Так, масову критику керівництва країни спричинило вбивство саудівського дисидента, журналіста The Washington Post Джамала Хашоггі в консульстві Саудівської Аравії у Стамбулі 2 жовтня 2018 року. Напередодні проведення саміту G20 Саудівська Аравія ув'язнила вісім осіб на строк від семи до 20 років за звинуваченням у цьому злочині. Саудівські чиновники заперечували, що принц Мохаммед зіграв певну роль у вбивстві, але в 2019 році він вказав на особисту відповідальність, сказавши, що «це сталося під моїм наглядом».

Ер-Ріяд також намагається вийти з конфлікту в Ємені, який дорого коштує країні. Там коаліція під керівництвом Саудівської Аравії протягом п'яти років бореться з групою хуті, яка фінансується Іраном. Ці бойові дії розглядаються в регіоні як гібридна (проксі) війна між Саудівською Аравією та Іраном.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський заявив, що на 75-му році існування організації система ООН дає серйозні збої.