СБУ просить у Google та Apple заблокувати російські додатки на своїх електронних майданчиках

Служба безпеки України звернулася до компаній «Google, LLC» і «Apple Inc.» щодо поширення на їхніх сервісах «Play Market» і «App Store» мобільних додатків.

Служба повідомляє на своєму акаунті в Telegram, що стурбована тим, що згадані фірми поширюють російські соцмережі. А ті розроблені юрособами, проти яких в Україні діють економічні та інші обмежувальні санкції.

Також СБУ звернулася з проханням до МЗС України, щоб міністерство повідомило іноземних партнерів, які працюють на території нашої держави, про дотримання вимог чинного законодавства.

Тим часом популярність російських соцмереж в Україні впала до мінімуму.

На початку 2020 року найпопулярнішими соціальними мережами в Україні є Facebook (58% від усіх респондентів), YouTube (41%), Instagram (28%) і Telegram (14%). Про це свідчать дані опитування компанії Research & Branding Group. Далі зі значним відривом йдуть Вконтакте (7%), Одноклассники (6%) і Twitter (5%), а найменш популярною є LinkedIn (1%).

Довіра до суспільно-політичної інформації з соцмереж низька як у найпопулярніших із них (Facebook, YouTube, Instagram, Telegram), так і в менш використовуваних (Вконтакте, Одноклассники, Twitter, Linkdn). Такій інформації беззастережно довіряє менше десятої частини користувачів, більшість довіряє частково і приблизно п'ята частина користувачів взагалі не використовує соцмережі як джерело суспільно-політичної інформації.

Опитування проводилося в період з 24 січня по 2 лютого 2020 року серед 1804 респондентів по всій Україні, за винятком окупованих Росією територій.

Згідно statista.com, найпопулярніша соцмережа у світі станом на червень 2020 року — Facebook, який в даний час налічує майже 2,5 млрд активних користувачів на місяць. Додаток для обміну фотографіями Instagram налічує 1 млрд.

Нагадаємо, в 2017 році в Україні згідно з Указом Президента заблокували російські соцмережі «ВКонтакте» та «Одноклассники», а також сервіси «Яндекс» та Mail.ru.

У травні 2020 року президент Володимир Зеленський продовжив заборону на російські соціальні мережі. Втім, забороною, вочевидь, знехтували.

Нещодавно ми повідомляли, що РНБО обіцяє взяти на облік українських користувачів «ВКонтакте». Користувачами російської соцмережі цікавитиметься Нацполіція.

 

Заборонена російська соцмережа «ВКонтакте» заявила, що обійшла блокування в Україні