Сенат США визнав процес імпічменту Трампа конституційним
Getty Images

Більшість членів Сенату США у вівторок, 9 лютого, проголосували за проведення процесу імпічменту колишнього президента Дональда Трампа. Вони погодилися з аргументом демократів про те, що процедура імпічменту президента, який вже не виконує свої обов'язки і є приватною особою, дозволена Конституцією США, передає Reuters.

Адвокати Трампа стверджували, що Сенат не має юридичних повноважень для проведення судового розгляду у справі про імпічмент колишнього президента.

Демократи в Палаті представників оголосили Трампу імпічмент за кілька днів до того, як він офіційно покинув посаду 20 січня. Трампа звинуватили у підбурюванні до заколоту.

Після чотиригодинних дебатів, під час яких обидві сторони представили свої аргументи, на голосування в Сенаті було винесено питання про конституційність процесу імпічменту президента, який покинув свою посаду. Для продовження процесу потрібно проста більшість голосів. У результаті конституційність імпічменту визнали 56 сенаторів, 44 сенатори-республіканця з цим твердженням не погодилися.

На підтримку імпічменту виступили переважно сенатори-демократи. Проте шість представників Республіканської партії в Сенаті підтримали проведення імпічменту — Білл Кессіді, Сьюзан Коллінз, Ліза Мурковскі, Мітт Ромні, Бен Сассо і Пет Тумі, повідомляє телеканал CNN.

Відразу після цього голосування сесія в Сенаті завершилася. Сенатори знову зберуться для продовження процесу імпічменту в середу, 10 лютого, о 12:00 дня за місцевим часом.

У менеджерів імпічменту від Палати представників і у команди захисту Трампа є в розпорядженні до 16 годин виступів протягом двох днів.

Фактично це другий імпічмент для Трампа.

Наприкінці січня сенатор-республіканець Ренд Пол вже ініціював голосування з цього питання. Тоді 55 сенаторів визнали імпічмент законним, а 45 — протизаконним. При цьому тільки п'ять республіканців висловилися за законність імпічменту.

Трамп незадоволений роботою адвокатів у справі імпічменту

Трамп незадоволений вступною промовою свого адвоката під час слухань у справі імпічменту, повідомляє CNNЙдеться про Брюса Кастора, який начебто представив доволі невпевнені аргументи у перший день судового процесу.

ЗМІ зазначає, що Трамп навіть перейшов на крик, коли перед слуханням Кастор намагався зрозуміти аргументи сторони захисту щодо неконституційності процесу імпічменту.

Джерела CNN вказують, що в останній момент адвокат змінив свою промову, додавши до неї похвалу окремим сенаторам. Він водночас сказав, що вони не мають розглядати цю справу.

В CNN додають, що один із радників Трампа заявив, що колишньому президенту складно знайти гарних юристів, бо з ним ніхто не хоче працювати, а йому ж загрожує серйозна небезпека у цій справі.

Передісторія

Процедура імпічменту Трампа була ініційована через його висловлювання 6 січня. У той день прихильники республіканця, які зібралися в столиці США на багатотисячну маніфестацію в його підтримку, увірвалися в Конгрес США, спробувавши перешкодити затвердженню підсумків президентських виборів, які відбулися у країні 3 листопада минулого року і перемогу на яких здобув демократ Джо Байден.

Стаття обвинувачення в затвердженій Палатою представників резолюції одна — підбурювання до заколоту.

Сенат США з 9 лютого починає розглядати питання імпічменту Трампу