Сенатори США обвинувачують російських чиновників у причетності до отруєння Навального

24 вересня американські сенатори Кріс Кунс, Марко Рубіо, Бен Карден, Мітт Ромні та Кріс Ван Холлен представили проєкт закону «Про відповідальність Росії за злочинну діяльність». Про це повідомив сенатор від штату Делавер Кріс Кунс на своїй офіційній сторінці. Законопроєкт передбачає санкції проти російських чиновників, які є співучасниками, як висловилися американські посадовці у заяві, «нахабних порушень» міжнародного права. Такими порушеннями вони вважають нещодавнє отруєння лідера опозиції РФ Олексія Навального. Конгресмени цим законопроєктом вкажуть адміністрації США визначити, чи Кремль порушив американські закони, що забороняють використання хімічної та біологічної зброї. Також вимагається звіт про особисте багатство, накопичене, на думку конгресменів, корупційною поведінкою Володимира Путіна та його найближчого оточення.

Для того, щоб проєкт став законом, його мають підтримати Сенат з палатою представників і підписати президент США. Текст законопроєкту доступний тут.

Як ми повідомляли раніше, Навальний перебував в Берліні в клініці Сharite. Туди його в непритомному стані перевезли з Росії, де він був отруєний речовиною групи «Новачок». Ці висновки зробили вже в лабораторії в Німеччині, а згодом підтвердили у Франції та Швеції. 7 вересня Олексія Навального вивели з коми.

Хоч офіційна Москва й заперечує факт отруєння опозиціонера, він після одужання збирається повернутися на батьківщину. Хоча, як уточнили німецькі лікарі, поки що «це не питання навіть кількох тижнів».