Сепаратизм не пройшов? Футбольну Суперлігу залишили шість англійських клубів. Проєкт призупинено
Getty Images

Клуби-засновники європейської футбольної Суперліги один за одним виходять з проєкту. Причина: жорстка критика футбольного суспільства та протести вболівальників.

19 квітня 2021 року оголосили про створення окремої елітної Суперліги поза системою УЄФА. Її засновниками стали 12 клубів. Очолив лігу президент мадридського «Реалу» Флорентіно Перес. Очікувалось, що загальні виплати за сезон учасникам Суперліги (їх кількість хотіли розшиоити до 20) складуть €10 млрд (в Лізі чемпіонів — €2 млрд на всіх). Головним спонсором проєкту виступив американський банк JP Morgan. Також саме американцями є власники «Арсенала», «Ліверпуля» та «МЮ».

На ранок 21 квітня про вихід з Суперліги вже заявили шість англійських клубів. Першим став «Манчестер Сіті», за який виступає українець Олександр Зінченко. Слідом за «МанСіті» вирішили не брати участь у проєкті «Челсі», «Манчестер Юнайтед», «Арсенал», «Ліверпуль» та «Тоттенхем».

Також повідомляється, що Суперлігу планує залишити італійський «Мілан».

Іншими клубами засновниками Суперліги є іспанські «Реал», «Барселона», «Атлетіко» та італійські «Інтер» з «Ювентусом».

Раніше від участі в проєкті відмовились клуби Німеччини та Франції, зокрема, «Баварія» та «ПСЖ», що грали у фіналі минулої Ліги чемпіонів УЄФА.

Найкраще крах новоствореної ліги характеризує звернення до вболівальників команди власника «Ліверпуля» Джона Генрі.

 «Я хочу вибачитися перед всіма вболівальниками «Ліверпуля» за незручності, що завдали їм останні дві доби. Це очевидно, але все ж варто сказати: проєкт Суперліги був би неможливий без підтримки фанатів. Ніхто в Англії ніколи не вважав інакше. Ви дуже чітко це продемонстрували. Ми вас почули. Я вас почув», — заявив американський бізнесмен.

Що передувало

Після оголошення про створення європейської футбольної Суперліги УЄФА та ФІФА попередило, що клуби-засновники та їх гравців очікують санкції. Футболісти не могли б грати на чемпіонатах Європи та світу.

Президент Франції Еммануель Макрон підтримав рішення французьких клубів не брати участь в проєкті. Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон також розкритикував створення ліги, яка розколює футбольне суспільство.

В Англії вболівальники клубів, що увійшли до Суперліги, почали протести. Вони спалювали футболки улюблених команд та відписувались від їхніх сторінок у соцмережах.

В Італії тренер «Сассуоло» заявив, що не хоче грати з «Міланом», оскільки той приєднався до Суперліги.

Що далі?

Президент УЄФА Александер Чеферін привітав рішення клубів, що вийшли з Суперліги. Він назвав його мудрим і зазначив, що поважає вміння визнавати помилки.

Після демарша англійських клубів Суперліга заявила про призупинення проєкту, який мав би стартувати в серпні цього року. Але від самої ідеї не відмовляються.

«Європейська Суперліга переконана, що чинна система європейського футболу має змінитися... Наша пропозиція спрямована на те, щоб дозволити спорту розвиватися, генеруючи ресурси і стабільність для всієї футбольної піраміди, зокрема, допомагаючи подолати фінансові труднощі, які виникли в результаті пандемії... Попри оголошений вихід англійських клубів, які змушені ухвалювати такі рішення через тиск на них, ми переконані, що наша пропозиція повністю відповідає європейському законодавству і правилам, що підтвердило рішення суду про захист Суперліги від дій третіх осіб», — йдеться в заяві організації.

Там збираються «переглянути кроки для зміни формату проєкту».