Шарій не з'явився на допит, заявляє СБУ
Блог Шарія

Підозрюваний у державній зраді блогер Анатолій Шарій не з'явився на допит у Службу безпеки України 22 лютого. Спецслужба назвала це переховуванням від слідства.

СБУ пише: «22 лютого Анатолія Шарія було викликано для проведення слідчих дій за участю підозрюваного, він не з‘явився. Його неявку можна трактувати, як переховування від слідства».

СБУ обіцяє розглянути клопотання адвоката Шарія Валентина Рибіна й задовольнити його згідно вимог КПК України.

СБУ

Згідно з повідомленням СБУ, і адвоката, і його підзахисного служба запросила 25 лютого 2021 року ознайомитися з матеріалами провадження, які слугували для повідомлення підозри Шарію.

Сам Шарій з цього приводу записав черговий відеоролик для блогу, де заявив, що СБУ «п’ять діб ховається від його адвокатів, яким, мовляв, не надають відповідні документи щодо підозри».

Шарій каже, що не може фізично прибути на допит, бо перебуває за кордоном і має статус біженця. Він продовжує наполягати на тому, що не ознайомлений із підозрою в держзраді.

В Telegram політик написав: «Як я і попереджав — ЗМІ-помийки повідомили, що я ховаюся від слідства. Вони пішли далі — більшість навіть не повідомили, що в зазначений час з'явилися мої адвокати. Такого я навіть не очікував».

Також він написав зі смайликом: «плануємо створити петицію на сайті Офісу Президента з проханням ознайомити адвокатів Шарія з тим, в чому ж його звинувачують. Ідея провести досудове без оголошення матеріалів справи — геніальна, але навряд чи вийде навіть в Україні».

Передісторія

16 лютого Шарію, який проживає в Іспанії, СБУ повідомилао про підозру за статтею про державну зраду і порушення рівноправності громадян.

На переконання слідчих, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Є підстави вважати, що Шарій діяв на замовлення іноземних структур. Докази слідства підтверджені низкою експертних досліджень, які встановили, що в інтерв’ю та виступах Шарія наявні факти його підривної діяльності проти України.

Шарій на своїй сторінці у Facebook написав, що тепер йому не треба зайвий раз доводити в ЄС, що всі справи на нього в Україні — «чиста політика». Він заявив, що підозру йому не вручили й повістку про виклик на допит також. 

Шаріїв багато! СБУ вважає, що однойменна партія зареєстрована на Віктора, а не Анатолія