Шість росіян причетні до отруєння торгівця зброєю і вибухів у Болгарії — прокуратура країни

Прокуратура Болгарії заявила про зв’язок отруєння торговця зброєю Еміліана Ґебрева та вибухів у Болгарії та Чехії. Тепер болгарські правоохоронці розшукують шістьох росіян.

Про це 28 квітня повідомила речниця головного прокурора країни Сійка Мілева, інформує болгарська служба «Радіо Свобода».

В Болгарії шістьох росіян підозрюють в причетності до вибухів на болгарських складах, де бізнесмен Гебрев зберігав зброю (він же власником зброї на складі в чеському Врбетіце). Трьох із підозрюваних росіян також звинуватили в замаху на самого Гебрева, повідомляє місцеве телебачення.

Прокуратура Болгарії «обґрунтовано припускає», що є взаємозв’язок між отруєнням Ґебрева в 2015 році в Софії, вибухами на чеських військових складах у 2014 році та чотирма схожими випадками на військових заводах та складах у Болгарії між 2011 і 2020 роками.

Раніше цього місяця прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш офіційно звинуватив російську військову розвідку, відому як ГРУ, у підриві військових складів у Врбетице у 2014 році.

Згодом з’ясувалося, що там зберігалися матеріали, що належали болгарській збройній компанії ЕМКО Ґебрева.

У прокуратурі Болгарії нагадали, що на початку 2020 року трьох громадян Росії, які все ще перебувають у розшуку, заочно звинуватили в цьому замаху. За словами речниці, «з великим ступенем імовірності» можна стверджувати, що вони «належать до ГРУ». Речниця головного прокурора підтвердила, що безпосередньо перед отруєнням Ґебрева та ще двох чоловіків у 2015 році на болгарській території було щонайменше шість осіб, яких підозрюють у цій справі.

«Слід із великою мірою впевненості зробити висновок, що метою дій російських громадян було припинення постачань спецпродукції до Грузії та України», — сказала речниця головного прокурора Болгарії Сійка Мілева.

У березні та квітні 2015 року одночасно у виробничих та складських приміщеннях на базі «Сопот» поблизу села Іганово відбулися два вибухи поспіль. Тоді влада припустила, що це може бути саботаж. Але донині прокуратура не надала жодної інформації про розслідування інцидентів. Речниця підтвердила, що, окрім них, прокуратура має підозри у втручанні іноземців у трьох інших «подібних» інцидентах.

За її даними, в 2011 році підірвали склад боєприпасів компанії EMCO торговця зброєю Гебрева, в 2015 році — склад і цех із виробництва зброї, а в 2020 році — ще один військовий склад.

Всі чотири вибухи знищили боєприпаси, підготовлені для експорту в Грузію і Україну, заявила прокуратура.

Вона також бачить зв'язок між цими вибухами і розкритими раніше спробами отруїти трьох болгарських громадян, в тому числі самого Гебрева (причетними Болгарія вважає трьох росіян).

Болгарська влада заявила, що взаємодіє з Чехією щодо можливого зв'язку між вибухами на складах зброї.

Реакція МЗС РФ

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров прокоментував болгарські звинувачення у причетності Росії до вибухів так: «Добре ще, що у вбивстві ерцгерцога Фердинанда (в 1914) нас не звинувачують. Софія, мабуть, вирішила перевершити чехів».

Передісторія

Замах на Гебрева відбулося в квітні 2015 року. Як стверджує болгарська прокуратура, його намагалися отруїти фосфорорганічних речовиною. Бізнесмен постачав озброєння для ЗСУ в розпал конфлікту в Донбасі.

Спочатку в причетності до інцидентів на збройових складах Москву звинуватила Прага. 

Як ми писали раніше, Гебрев визнав, що його компанія Emco постачала військову техніку в Україну після початку бойових дій на сході 2014 року.

І знову Петров, Боширов та «Новачок». Як Чехія відкриває «другий фронт» проти РФ (відео)