Шмигаль оголосив строки запуску повноцінного фондового ринку

Створення в Україні фондового ринку потребує часу, адже для цього потрібно змінювати законодавство. За словами прем’єра Дениса Шмигаля, на реалізацію ідеї може піти орієнтовно три роки.

«Час експериментів завершився. Нам потрібні чіткі проектні кроки, які призведуть до виникнення цивілізованого ринку. Політична воля та підтримка Уряду точно є… Таймлайн — трирічний часовий горизонт», — сказав Шмигаль на зустрічі з головою Нацкомісії з цінних паперів Тимуром Хромаєвим, директором офісу економічного зростання USAID Фархадом Гауссі та старшим банкіром ЕБРР Іриною Кравченко.

Також прем’єр-міністр вчергове запросив до створення українського фондового ринку міжнародних експертів. Директор офісу економічного зростання USAID Фархад Гауссі, у свою чергу, назвав створення ринку в Україні «амбітним проєктом». На його думку, він може змінити на краще думку міжнародних інвесторів про Україну.

Крім того, Шмигаль підтримав ідею підписання з міжнародними партнерами і стейкхолдерами меморандуму, до якого входитиме план розбудови інфраструктури для розвитку фондового ринку в Україні. 

Наприкінці вересня Шмигаль говорив, що проєкт фондового ринку «лежить на столі». «Ми повинні створити фондовий ринок для бізнесу та фізичних осіб в Україні, тому що це ресурс, який ми шукаємо ззовні, а в Україні лежать мільярди доларів», — казав він.

В Україні вже є Українська біржа, але вона наразі переживає не найкращі часи. За словами члена НКЦПФР Дмитра Тарабакіна, наш фондовий ринок активно працював протягом 2006−2008 років, але після фінансової кризи, після 2010 року обсяги торгів зійшли нанівець: прибуток іноземних інвесторів «з'їла» девальвація, інвесторів відлякувала низька культура корпоративного управління і недосконала судова система.

Також Тарабакін вважає, що в Україні буде розвиватися так званий «подвійний лістинг», коли компанія виходить на один з міжнародних ринків, а потім продає свої акції і в Україні. Так, наприклад, зробила компанія МХП у 2015 році.