Шокін розповів, як на нього тиснув Порошенко щодо розслідування, пов’язаного з Байденом
BBC

Віктор Шокін, колишній генеральний прокурор України, в інтерв’ю Сhas News розповів про тиск з боку президента Петра Порошенка. Тиск стосувався розслідування Генпрокуратури щодо компанії Burisma, одним із членів ради директорів якої був син Джо Байдена, на той час віцепрезидента США.

Тепер, коли Байден переміг на виборах президента США, Віктор Шокін побоюється помсти з його боку.

Компанію Burisma підозрювали в ухилянні від податків, відмиванні грошей і розкраданні газу з державних родовищ. Генпрокуратура хотіла допитати сина Байдена. Віктор Шокін каже, що після цього з подачі Джо Байдена Порошенко почав тиснути на нього, вимагаючи не проводити розслідування. Зрештою, все закінчилося відставкою Шокіна.

«Заборонити Порошенко нічого не міг, він знав, що я на це не піду. Говорив, не треба поспішати з Burisma, мовляв, ти ж розумієш — там син Байдена і все таке. Я відбивався, кажучи, що триває слідство, я туди не втручаюся, вирішують слідчі... Але Петро Олексійович наполягав. Я відповідав, що закрити справу не можу, це незаконно. Порошенко ж, якщо вірити плівкам Деркача, доповідав про це Байдену. Той став наполягати на моєму усуненні», — розповідає Шокін.

Він згадує, як під час візиту до України у грудні 2016 року Байден нібито збирався навести докази корумпованості Шокіна. Але цього не відбулося.

«Після цього я запитав Порошенка, що тепер будемо робити. Той відповів: та нічого, спокійно працюй... А 4 лютого 2016 року суд наклав арешт на майно Burisma. Через кілька днів мене знову викликав Порошенко. І став вичитувати: що, мовляв, твориш, чому знову переслідують Burisma, там Байден і все таке. Я відповідаю, що це ж не ми, а суд наклав арешт. «А за поданням твоїх слідчих?». Так, кажу, але це ж звичайна робота, у слідства є план, я туди не втручаюся».

Шокін каже, що Порошенко запропонував йому написати заяву про звільнення, що генпрокурор і зробив.

Після того ж, як Байден-старший сам заговорив про причетність до відставки Шокіна, той спробував відновитися на посаді через суд. Але йому відмовили у розгляді справи.

Нацполіція закрила справу щодо Байдена — ЗМІ