Штурм Капітолію у США. Поліцейські звинуватили Трампа у зв'язку з екстремістами та подали до суду
Getty Images

Семеро поліціянтів Капітолію США подали до суду на колишнього президента Дональда Трампа, звинувативши його у змові з крайніми правими екстремістськими угрупованнями.

Про це повідомляє Reuters.

Позов поданий до федерального суду Вашингтона, округ Колумбія.

У ньому офіцери стверджують, що напад став кульмінацією, що тривала декілька місяців після риторики Трампа, який, за їхніми словами, знав про можливість насильства та активно заохочував його в надії зупинити підтвердження перемоги президента Джо Байдена на виборах.

Повідомляється, що Трамп був у змові з екстремістськими групами The Proud Boys і The Oathkeepers, а також з вкрай правими політичними діячами, включаючи Роджера Стоуна і Алі Олександра, які сприяли виступу Трампа біля Білого дому прямо перед атакою на Капітолій.

«Трамп разом з іншими обвинуваченими навмисно і наполегливо висував і заохочував неправдиві заяви про фальсифікації виборів, щоб дискредитувати результати виборів і нещиро викликати обурення серед своїх прихильників», — йдеться у позові.

Штурм Капітолію

6 січня Конгрес США мав затвердити результати голосування виборщиків, які підтвердили перемогу демократа Джо Байдена на президентських виборах, що відбулися 3 листопада 2020 року.

Однак засідання довелося перервати на кілька годин через протести прибічників Трампа, які увірвалися до Капітолію.

Унаслідок зіткнень загинули п'ятеро людей.

На сьогодні у зв’язку зі штурмом Капітолію заарештовано понад 550 осіб, і майже десяток з них визнали свою провину.

У США винесли перший вирок у справі про штурм Капітолію. Американку засудили до трьох років умовно