Швейцарія не обмежуватиме сполучення з ЄС

Згідно попереднім даним, 63% населення Швейцарії не підтримали скасування угоди з Євросоюзом. Про це повідомляє британське видання The Guardian.

Швейцарська народна партія (SVP), найбільша в парламенті країни, ініціювала референдум щодо угоди з Євросоюзом. Парламентарі наполягали на тому, щоб повернути контроль над імміграцією. Деякі їхні аргументи співпадали з промовами політиків, які підтримували Brexit, напередодні виходу Великобританії з ЄС. Водночас противники ідеї заявляли, що цей план означає грабунок бізнесу кваліфікованих робітників і знищення угод, які покращують доступ Швейцарії до Єдиного ринку ЄС.

У швейцарській системі прямої демократії референдум міг змусити уряд анулювати угоду з ЄС. А добровільне припинення угоди є дуже малоймовірним.

Припинення вільного пересування призвело б до скасування інших двосторонніх пактів про наземний та повітряний транспорт, закупівлі, технічні бар'єри в торгівлі та дослідження.

Близько 68% з 2,1 млн іноземців, які проживали в Швейцарії в 2019 році, були громадянами ЄС, а також Ісландії, Норвегії та Ліхтенштейну — інших членів Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ), до якої входить Швейцарія.

Раніше Chas News писав про те, що ЄС не радий проєкту українського закону про локалізацію. У Євросоюзі радять подивитися на Польщу й забути про капіталізм. А на думку Шмигаля, законопроєкт цікавий для України.