«Швидше пекло замерзне». Литва відмовилася видати Білорусі Тихановську
Світлана Тихановська

Литва не задовольнить запит Генпрокуратури Білорусі про екстрадицію лідера білоруської опозиції Світлани Тихановської. Про це заявив глава литовського МЗС Габріелюс Ландсбергіс. Його коментар опублікували на сайті відомства.

Литва була і буде кам'яною стіною, за якою сховаються всі переслідувані режимами демократичні сили. А білоруському режиму ми можемо сказати: швидше пекло замерзне, ніж ми почнемо розглядати ваші вимоги

Очільник МЗС запевнив, що всі, хто знайшов притулок в Литві, можуть відчувати себе в безпеці. Їх не передадуть режимам — ні через боротьбу за демократію, ні через боротьбу за свободу слова або релігії.

5 березня Генпрокуратура Білорусі повідомила, що направила в Литву запит про видачу Тихановської «для притягнення до кримінальної відповідальності за злочини проти порядку управління, громадської безпеки та держави».

За кілька днів до цього Слідчий комітет Білорусі виклав відео, на якому Тихановська і її соратники обговорюють плани захоплення адміністративних будівель в Гомелі. Тихановська заявила, що з відео вирізали момент, коли вона сказала, що підтримує тільки мирні протести, й вийшла з кабінету.

Тихановська брала участь у виборах президента Білорусі в серпні 2020 року і поїхала до Литви відразу після них. Вона говорила, що Білорусь її змусили покинути силовики, погрожуючи ув'язненням.

У Білорусі проти Тихановської порушили кілька кримінальних справ, також в СІЗО перебуває її чоловік Сергій.

Тихановська вважає, що режим Лукашенка впаде цього року