Сінгапур першим у світі офіційно впроваджує ідентифікацію особи за обличчям

Сінгапур стане першою країною у світі, яка використовуватиме розпізнавання за обличчям для ідентифікації особи.

Біометрична перевірка буде інтегрована до схеми цифрової ідентифікації країни SingPass. Як повідомляє ВВС, вона надасть сінгапурцям безпечний доступ як до приватних, так і до державних послуг.

Розпізнавання осіб та їх ідентифікація здійснюється шляхом сканування обличчя та співставлення із зображенням в наявній базі даних. Систему спочатку випробували в банку, зараз урядовці її впроваджують по усій країні.

Державне технологічне агентство заявляє, що це стане «фундаментом» для цифрової економіки країни.

Нова система ще й гарантує, що перед камерою сама людина, а не її світлина. «Ви повинні переконатися, що особа справді присутня, коли вона засвідчує свою автентичність, що ви не дивитесь на фотографію чи відео, а також на відтворений запис чи фальшиву підробку», — наводить ВВС слова Ендрю Бада, засновника та виконавчого директора iProov, британської компанії, яка розробила цю технологію.

Розпізнавання обличчя та перевірка обличчя — різні речі. Ключова відмінність полягає в тому, що для перевірки потрібна явна згода користувача, і особа отримує щось натомість, наприклад, доступ до свого телефону або банківського додатку для смартфона.

І навпаки, технологія розпізнавання обличчя може сканувати обличчя всіх у публічному місці та попереджати владу, коли розшукуваний злочинець проходить повз камеру.

Прикметно, що американська влада подекуди вже обмежує такі системи. Портленд став першим містом в США, в якому заборонили використання систем розпізнавання обличчя, оскільки вона може порушувати конституційні права громадян.

А поки Сінгапур цифровізується, в Україні місцева влада через «радіофобію» перешкоджає розвитку стандартів зв’язку 4G та 5G.