Сингапур першим у світі схвалив продаж «м’яса із пробірки»

Сингапур дав добро американському стартапу Eat Just на продаж вирощеного в лабораторії курячого м’яса. Це, на думку фірми, є першим у світі затвердженням так званого етичного м’яса, яке не походить від забитих тварин.

«Етичне м’ясо», або курячі клітини, вирощені в біореакторах без забою тварини, вперше схвалено до продажу регулюючим органом. ЗМІ вважають цей акт знаковим моментом у галузі м’ясної промисловості.

«Смажена курятина», виготовлена американською компанією Eat Just, пройшла перевірку щодо безпеки Сингапурським харчовим агентством. Схвалення цими органом може відкрити двері в майбутнє, коли все м'ясо виробляється без вбивства худоби, цитує The Guardian заяву компанії.

Десятки фірм розробляють культивовану курятину, яловичину та свинину з метою зменшення впливу промислового тваринництва на клімат та усунення природних криз. Також вони зацікавлені у м’ясі без антибіотиків та гормонів і жорстоких практик. Нині близько 130 млн курей та 4 млн свиней забивають щодня на м’ясо. З усіх ссавців на Землі 60% — це худоба, 36% — люди і лише 4% — дикі види.

Клітини для продукту Eat Just вирощують у 1200-літровому біореакторі, а потім поєднують із рослинними інгредієнтами. Спершу доступність продукту буде обмеженою, заявила компанія, він продаватиметься в ресторанах у Сингапурі. Продукт значно дорожчий, ніж звичайна курка, доки виробництво не буде збільшено. Але Eat Just оголосив, що в підсумку знизить ціну.

Клітини, які використовувались для початку процесу, надходили з банку клітин і не вимагали забою курки, оскільки зразки можна взяти з біопсій живих тварин. Поживні речовини, що надходять до зростаючих клітин, надходили від рослин.

Рослинне середовище для виробничої лінії в Сінгапурі включає бичачу сироватку, яка добувається з крові, але вона в основному видаляється перед споживанням. У наступній виробничій лінії буде використана сироватка на рослинній основі, заявила компанія. Вона не була доступна, коли процес затвердження в Сингапурі розпочався два роки тому.

Серія наукових досліджень показала, що люди в багатих країнах їдять більше м'яса, ніж корисно для них чи для планети. Дослідження показують, що скорочення споживання м’яса є життєво важливим для подолання кліматичної кризи, і деякі вчені вважають, що це найкраща дія для довіклля, яку може зробити людина.

Компанії, що займаються розробкою м’яса, вирощеного в лабораторіях, вважають, що саме цей продукт, найімовірніше, переконає «відданих» м’ясоїдів відмовитися від традиційної дієти. Деякі вегетаріанські продукти вважаються непривабливими, а замінники м’яса на рослинній основі не завжди є відтворенням текстури та смаку звичайного м’яса. М’ясо, яке культивується в біореакторах, також дозволяє уникнути проблем бактеріального забруднення відходами ферм та надмірного використання антибіотиків та гормонів у тварин.

Невеликий масштаб нинішнього виробництва культивованого м’яса вимагає відносно високого використання енергії і, отже, викидів вуглецю. Але після збільшення масштабів виробники заявляють, що викиди стануть значно меншими, а біореактори використовуватимуть набагато менше води та землі, ніж звичайне м’ясо.

Я думаю, що схвалення є однією з найважливіших віх у харчовій промисловості за останні кілька десятиліть. Це відкриті двері, і ми та інші компанії повинні скористатися цією можливістю. Я сподіваюся, що це призведе в найближчі кілька років до світу, де для більшості м’яса не потрібно вбивати жодної тварини або зрубувати дерева

Але він додав, що серйозні проблеми залишаються, і реакція споживачів на культивоване м'ясо, мабуть, є найбільш значущою: «Воно є інакшим? Напевно. Ми сподіваємось на прозоре спілкування зі споживачами, яке воно у порівнянні із звичайним м’ясом. Але це не гарантія». Бізнесмен сказав, що культивована курка з точки зору харчування така ж, як і звичайне м’ясо.

Інші проблеми фірми — отримання дозволу регуляторних органів в інших країнах та збільшення виробництва. «Якщо ми хочемо забезпечувати весь Сингапур і, врешті-решт, розширитися на інші місця світу, нам потрібно перейти на біореактори з об'ємом 10 000 або 50 000 літрів», — сказав Тетрік.

Eat Just вже має досвід продажу продуктів нетваринного походження, таких як рослинне яйце та веганський майонез. Інша компанія, Supermeat.com в Ізраїлі, щойно розпочала безкоштовні публічні дегустації «хрусткої культивованої курки».

Експерти галузі заявили, що інші компанії, в тому числі Memphis Meats, Mosa Meat та Aleph Farms, можуть добре розвиватися в майбутньому, оскільки вони працювали над продуктами із текстурами типу стейків, і з самого початку змогли виробляти значну кількість вирощеного в лабораторії м'яса.

Недавній звіт глобальної консалтингової компанії AT Kearney передбачав, що більшість м'яса в 2040 році не надходитиме від забою тварин. Карстен Герхардт заявив: «Схвалення такої інновації, як у Сингапурі, вже в 2020 році може пришвидшити вихід на ринок інших розвинених країн. У довгостроковій перспективі ми впевнені, що культивоване м’ясо вирішить проблеми, пов’язані із впливом на здоров’я та довкілля, яке має традиційне м’ясо, коли виробляється на індустріальному рівні».

«Погодження [Eat Just] є дуже важливою справою для майбутнього виробництва м’яса у всьому світі. Нова космічна гонка за майбутнє продовольства триває», — сказав Брюс Фрідріх з некомерційноо організації «Добра їжа» в США. За його словами, культивоване м'ясо навряд чи стане основним раціоном протягом декількох років, поки воно не досягне вартості звичайного м'яса.

Так зване чисте або культивоване м’ясо, яке вирощується з клітин м’язів тварин у лабораторії, все ще перебуває на стадії зародження з огляду на високі виробничі витрати.

П’ятимільйонний Сингапур наразі виробляє лише близько 10% їжі, але оголошує про амбітні плани росту виробництва протягом наступного десятиліття, зокрема високотехнологічного сільського господарства та нових засобів виробництва їжі.

Джош Тетрік заявив Reuters, що фірма, що базується в Сан-Франциско, також розмовляє з американськими регуляторними органами.

Сингапурське харчове агентство заявило, що переглянуло дані, що стосуються технологічних процесів, контролю виробництва та випробувань на безпеку, перш ніж надавати схвалення.

Eat Just заявив, що вироблятиме цей продукт у Сингапурі, де також планує розпочати виготовлення замінника яєць на рослинній основі, який він комерційно продає в США.

Заснована в 2011 році, компанія Eat Just спонсорується гонконгським магнатом Лі Кашингом та державним інвестором Сингапуру Temasek. З моменту заснування вона залучила понад $300 млн, за словами Тетріка, і оцінюється приблизно в $1,2 млрд.

Компанія націлена на прибутковість на рівні операційного доходу до кінця 2021 року і сподівається вийти на біржу незабаром, додав він.

У всьому світі більше двох десятків фірм випробовують вирощену в лабораторії рибу, яловичину та курятину, сподіваючись прорватися на неохоплений сегмент альтернативного ринку м'яса, який, за оцінками Barclays, може коштувати $140 млрд доларів до 2029 року.

Конкуренти також залучили деяких привабливих інвесторів.

Американська компанія Memphis Meats цього року залучила кошти за угодою, яку уклала японська група SoftBank і Temasek, а також називає Білла Гейтса та Річарда Бренсона серед інвесторів. Сингапурська Shiok Meats, яка має за мету стати першою компанією, що продає вирощених в лабораторіях креветок, підтримується Генрі Соесанто з філіппінської Monde Nissin Corp.

Як ми писали раніше, Сингапур першим у світі офіційно впроваджує ідентифікацію особи за обличчям.

Влада Сингапуру зобов’язала школярів використовувати жетони для відстеження контактів