«Ситуація критична — потрібно друкувати гроші та йти на локдаун». Милованов виступив з гучною заявою
УНІАН

Аби врятувати економіку від впливу активного поширення COVID-19, Україні варто піти на короткостроковий локдаун та почати друкувати гроші. Таку думку висловив колишній міністр економіки Тимофій Милованов.

«У нас зараз критична ситуація… Все одно доведеться підтримувати економіку пізніше. І ще більше людей перехворіє. Тому я за радикальний карантин зараз і за радикальну підтримку. Але це треба робити короткостроково, точково, щоб повернути все до нормальної ситуації», — вважає Милованов.

Під «радикальною підтримкою» Милованов має на увазі друк грошей. Тобто, на думку ексміністра, зараз необхідно закривати бізнеси і давати їм надруковані гроші. 

Також він звертає увагу на те, що зараз, внаслідок другої хвилі коронавірусу, всі країни несуть збитки, у всіх «шалені бюджетні дефіцити». «Чому так? Тому що вони підтримують економіку вже зараз», — каже Милованов.

Місяць тому у коментарі Chas News Милованов висловлював думку, що весняний локдаун був повністю виправданим, адже у разі скасування карантину випасти із робочого процесу могли б понад 12,5% громадян. «А значна захворюваність трансформується у значні втрати для економіки», — казав він. 

Тоді ж він стверджував, що під час карантину українська влада могла б поглянути на дії США і теж фінансово підтримати людей, які внаслідок коронакризи втратили роботу: така допомога сприяла б утриманню попиту на товари та послуги на докарантинному рівні і могла би стати стимулом для економіки, яка потребувала тоді певного «розігріву».

До приходу нового голови НБУ Кирила Шевченка регулятор відкидав усі розмови про друк грошей, аргументуючи це досвідом 1990-х, 2008 і 2014 років. «Нацбанк проти того, аби знову випускати зі склянки «джина інфляції і девальвації», адже через емісію гривня стрімко знеціниться, а ціни — зростуть», — пояснював весною замголови НБУ Дмитро Сологуб.

Натомість, за його словами, видатки можна було б покрити за рахунок дешевих кредитів. Зазначимо, що новий керманич Нацбанку одразу після вступу на посаду теж заявляв, що «не допустить неконтрольованої інфляції та емісії».