Сльозогінний газ і стрілянина. У Кабулі «Талібан» розігнав акцію протесту за права жінок
Getty Images

Бойовики руху «Талібан» застосували сльозогінний газ і попереджувальні постріли проти десятків жінок, які брали участь в акції протесту за рівні права. 

Про це повідомило TOLO News.

Афганські жінки організували мітинг у Кабулі та Гераті після того, як таліби заявили, що вони не можуть працювати на високопоставлених посадах в майбутньому уряді. Цього і домагалися протестувальники. 

Також вони вимагали, аби жінкам дозволили ходити до шкіл та університетів. Деякі з учасниць розповіли, що не мали такої можливості ще 20 років тому, коли таліби захопили країну.

Загалом жіноча акція тривала вже другий день і проходила переважно мирно. Однак, коли жінки рушили до президентського палацу, то дорогу їм перегородили кілька десятків талібів. Вони стріляли в повітря й застосували сльозогінний газ проти учасниць акції.

Також кілька жінок заявили про побиття. У мержі виклали відео, на якому видно, що у однієї з жінок йде кров із рани на голові.

17 серпня «Талібан» закликав жінок приєднатися до уряду, ймовірно, намагаючись завоювати довіру населення.

Однак, за словами талібів, «Ісламський емірат не хоче, щоб жінки ставали жертвами. Вони мають входити в уряд за законами шаріату».

Ніхто не уточнив, що конкретно мають на увазі під «шаріатом».

Заяви талібів про жінок сприйняли з деяким скептицизмом, адже в часи правління руху в 90-х правила для них були дуже жорстокими.

Між 1996 та 2001 роками таліби практикували версію шаріату, яка передбачала забиття жінок камінням за подружню зраду і заборону дівчатам відвідувати школу після 12 років.

Тим часом місцеві біженці розповідають журналістам, що бойовики змушують передавати їм незаміжніх жінок, щоб вони примусово ставали «дружинами» бійців руху.

Також про неоднозначне ставлення заявила репортер CNN. За її словами, таліби сказали журналістці «постояти збоку», коли вона займалася своєю роботою, аргументуючи це тим, що «вона жінка».

В Афганістані таліби влаштували «святкову» стрілянину та вбили щонайменше 17 людей