SpaceX повідомила про наступний старт — запуск місії Sentinel-6 Michael Freilich 21 листопада
NASA

Компанія Ілона Маска SpaceX запланувала 21 листопада здійснити запуск місії Sentinel-6 Michael Freilich.

Як повідомляє SpaceX, випробування на статичний вогонь завершено — запуск місії Sentinel-6 Michael Freilich запланований на суботу, 21 листопада о 18:45 за київським часом.

За запуском онлайн можна спостерігати у блозі Sentinel-6 Michael Freilich.

У компанії зазначили, що перший ступінь ракети-носія Falcon 9, яка доставить вантаж на орбіту Землі, має повернутися та приземлитися на авіабазі Ванденберг в Каліфорнії, США.

Місія Sentinel-6, яку також називають місією Jason-Continuity of Service, — це майбутній супутниковий висотомір, розроблений спільно НАСА, Європейським космічним агентством, Європейською організацією з експлуатації метеорологічних супутників та Національним управлінням океану та атмосфери.

Sentinel-6 включає два однакових супутника, Sentinel-6 Michael Freilich і Sentinel-6B, які планується запустити відповідно в листопаді 2020 року і в 2025 році.

Ці супутники продовжуватимуть вимірювати зміну рівня моря з космосу, які вимірювались безперервно з 1992 року.

Космічний апарат названий на честь доктора Майкла Фрейліха, колишнього директора відділу наук про Землю НАСА і невтомного прихильника просування супутникових вимірювань океану.

Sentinel-6 Michael Freilich базується на спадщині місії Європейського космічного агентства «Коперник Sentinel-3», а також на американсько-європейській серії TOPEX / Poseidon і Jason-1, супутників спостереження рівня моря. Заснований у 2016 році, Jason-3 в даний час надає дані, розпочаті спостереженнями TOPEX / Poseidon у 1992 році.

Дані цих супутників НАСА називає «золотим стандартом» для вивчення рівня моря з космосу за останні 30 років.

Космічний апарат надасть інформацію, яка допоможе дослідникам зрозуміти, як зміна клімату змінює узбережжя Землі — і як швидко це відбувається. Супутник «побачить» те, чого попередні місії з дослідження рівня моря не могли.

Під час моніторингу глобального рівня моря з 2001 р. супутники Jason змогли відстежувати великі океанічні явища, такі як Гольфстрім та погодні утворення, зокрема Ель-Ніньо та Ла-Нінья, що тягнуться на тисячі кілометрів. Однак вимірювання менших коливань рівня моря поблизу узбережжя, які можуть вплинути на судноплавство та промисловий риболовлю, вийшло за рамки їхніх можливостей.

Місія доповнить дані про глобальну атмосферну температуру й допоможе дослідникам краще зрозуміти, як змінюється клімат Землі.

Sentinel-6 Michael Freilich допоможе покращити прогнози погоди, надавши метеорологам інформацію про атмосферну температуру та вологість повітря.

Як ми писали раніше, 3 вересня SpaceX провела успішне випробування корабля Starship, який планується використовувати для польотів до Червоної планети.

SpaceX планує на листопад запуск корабля Starship, першу комерційну місію на МКС та ще 5 стартів