Спершу санкції США, а тепер два кримінальні провадження. Офіс генпрокурора відкрив справи проти Дубінського
УНІАН

Офіс генерального прокурора порушив дві справи проти нардепа від «Слуги народу» Олександра Дубінського. Політика підозрюють за двома статтями — ухилення від сплати податків та легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом

Про два кримінальні провадження повідомив Центр протидії корупції у Facebook.

Раніше Центр протидії корупції звернувся до ОГП із заявою про злочин щодо Дубінського, нинішня новина — на основі відповіді ОГП. 

Якщо вину політика доведуть, йому загрожує позбавлення волі на строк від трьох до шести років. Водночас у нього можуть конфіскувати майно. Також Дубінського можуть позбавити права займатися політичною діяльністю на строк до двох років.

Організація уточнює, що раніше ОГП відмовлявся розслідувати ймовірні злочини Дубінського. Однак Печерський районний суд Києва зобов’язав Офіс внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та почати розслідування. 

Дубінський входить до оточення нардепа Андрія Деркача, проти якого США ввели санкції через втручання у вибори американського президента.

Скандал із декларацією нардепа

У 2019 році, коли Дубінський став нардепом, він відмовився оприлюднювати свою декларацію. Казав, що зробить це за пів року.

Згодом журналісти-розслідувачі проєкту «Наші гроші» з'ясували, що родина нардепа (він, дружина та мати) тоді володіла 24 квартирами та 17 автомобілями. Водночас у матері до 2016 року єдиним офіційним джерелом доходу була пенсія. А найбільша частина власності в столиці у матері з'явилася у рік виборів — у 2019 році.

Сам Дубінський цю інформацію не відкинув, а лише зазначив, що все майно було набуте ще до депутатства.

У травні 2020 року політик нарешті опублікував декларацію. У ній він указав лише одну квартиру в Києві на 149,3 кв. м. За його словами, він припинив володіти або користуватися трьома квартирами та часткою у ще одній. Водночас ЗМІ повідомляли, що нардеп переписує нерухомість на матір.

Також у декларації вказано 10 земельних ділянок, але лише деякі з них збігаються за адресою, площею або вартістю. Крім того, під кінець 2019 року нардеп позбувся чотирьох машин. Як писали ЗМІ, теж переписав на матір.

Сукупний дохід Дубінського за 2019 рік, без урахування авто — «подарунків» від матері, склав 5,9 млн грн. Від телеканалу «1+1», де раніше працював, він отримав загалом 1,15 млн грн — це зарплата, роялті та «додаткове благо».

Також Дубінський заробив на продажі невказаного майна. А найбільше, понад 4 млн, Дубінському заплатила «за відступлення права вимоги» фінансова компанія «Альфа Крос». Це компанія, якій передали свої частки в «1+1» кілька колишніх працівників телеканалу, в тому числі, Дубінський, після походу в політику.

У грошових накопиченнях Дубінського вказано 2,7 млн грн, 105,7 тис. та $400,7 тис. Найбільші суми в іноземних валютах депутат зберігає в готівці.

Біографія Дубінського

Дубінський став відомим завдяки своїй програмі «Гроші» на «1+1». У 2019 році він пройшов у Раду від «Слуги народу». Чимало політичних оглядачів вважають Дубінського представником групи впливу олігарха Ігоря Коломойського.

У 2010 році він був креативним продюсером департаменту журналістських розслідувань «1+1». У 2014 році — ведучим програми «Гроші». З 2012 року на каналі «1+1» почала виходити програма «Українські сенсації» під керівництвом Дубінського.

У квітні 2017 року запустив персональний сайт-блог Dubinsky.Pro. З травня 2017 року активно веде відеоблог на YouTube. На своїх відео Дубінський критично висловлюється про політику в Україні, її діячів, а також своєрідно ставиться до культури та історії. Так, наприклад, він назвав гасло «Слава Україні!» нацистським, а його використання в українській армії — маразматичним.

На позачергових виборах до Верховної Ради балотувався за 94-м округом від партії «Слуга народу». З великим відривом переміг.

Дубінський — член партії «Слуга народу» та голова Київської обласної організації. У вересні Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики делегував Дубінського до конкурсної комісії з відбору незалежних членів наглядових рад держбанків.

Дубінський відомий епатажністю та різкими висловлюваннями.

Так, вже будучи нардепом, він обізвав «опудалом» політолога Миколу Давидюка та образив 24 канал, який опублікував висловлювання цього експерта.

У сесійну залу на засідання Верховної Ради, яке транслюється на багатьох всеукраїнських каналах, Дубінський приходить у футболках з нецензурними написами. З цього епатажного вчинку Дубінський також отримує зиск: він організував продаж таких футболок у своїй онлайн-крамниці.

Записи Деркача та санкції США

У грудні 2020 року суд зобов’язав генпрокурора Ірину Венедіктову відкрити справу про держзраду проти Дубінського та Деркача.

В 2019 році Деркач та Дубінський провели пресконференцію і заявили про необхідність розслідування нібито міжнародної корупції, яка пов’язана з Джо Байденом та українськими громадськими організаціями. Однак інформацію нардепи не підтвердили жодними фактами.

У травні 2020 року Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які нібито свідчать про вплив тоді ще ексвіцепрезидента США Джозефа Байдена на п'ятого українського президента Петра Порошенка. Нардеп переконував, що записи отримав від журналістів-розслідувачів, а розмови записував буцімто сам Порошенко.

У США заявили, що ці записи були відредагованими та назвали їх публікацію втручанням у вибори. Згодом США ввели санкції проти Деркача, а ще пізніше – проти інших причетних до цього скандалу українських політиків та ЗМІ. Дубінський назвав санкції проти себе тимчасовими незручностями.

11 січня на сайті Міністерства фінансів США з’явилася новина про санкції проти Дубінського. Так Штати «агресивно захищають» цілісність своїх виборчих систем.

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак запевнив, що чинна влада зробить все можливе, щоб покарати осіб, які втручалися у вибори США.

Мама має полюбити санкції. Як Дубінський став персоною нон грата в США