Сполучені Штати та НАТО офіційно відповіли на вимоги «гарантій безпеки» для Росії
Getty Images

Ентоні Блінкен, держсекретар США, заявив, що Вашингтон передав Москві відповідь на вимоги «гарантій безпеки» для Росії.

За його словами, в документі згадують основні принципи США і НАТО та наголошують на стурбованості Вашингтона скупченням російських військ на кордоні з Україною, повідомляє «НВ».

Також Вашингтон вказав теми, які готовий обговорювати з Москвою: розміщення ракет, військові навчання в Європі, потенційні заходи з контролю над озброєннями.

Як пише «Бабель», Блінкен наголосив, що США не поступляться принципом «відкритих дверей» до НАТО. «Двері НАТО відкриті зараз і будуть такими й надалі», — заявив він.

Держсекретар додав, що у відповіді РФ врахували думку України та європейських партнерів. Це підтвердив і Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

Відповідь НАТО на безпекові вимоги Кремля

Разом зі США відповідь Росії на вимоги «гарантій безпеки» надіслало НАТО. Генсек альянсу Єнс Столтенберг заявив, що організація не буде гарантувати неприйняття України.

«Ми дали чітко зрозуміти, що не підемо на компроміс щодо деяких ключових принципів. І один з них, це, звичайно, те, що кожна країна має право обирати свій власний шлях», — сказав Столтенберг.

Це стосується не лише України, а й держав, які ще роздумують над поданням заявки на членство, наприклад, Фінляндії та Швеції.

Столтенберг також додав, що Альянс готується до найгіршого сценарію дій Росії, тому підвищив бойову готовність своїх сил та посилює присутність у регіонах Балтійського та Чорного морів.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Путін не хоче нічого іншого, окрім України. Його неможливо умиротворити»