Справа «Приватбанку». НАБУ оголосило в розшук колишнього голову правління установи Олександра Дубілета

Національне антикорупційне бюро України оголосило у розшук ексголову правління «Приватбанку» Олександра Дубілета, якого підозрюють у причетності до розтрати 8 млрд грн банку перед його націоналізацією наприкінці 2016 року.

Таку постанову виніс детектив НАБУ, повідомляє «Укрінформ» із посиланням на в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максима Грищука.

«Детектив виніс постанову про оголошення Олександра Дубілета у розшук», — сказав він.

15 березня НАБУ оголосило підозру трьом колишнім посадовцям «Приватбанку» — Дубілету, його заступнику та керівнику міжбанківських операцій. Їх підозрюють у розтраті 8 млрд грн.

За версією слідства, ексголова правління «Приватбанку» в останній день перед визнанням банку неплатоспроможним у грудні 2016 року спрямував до банківської установи, розташованої в одній з країн ЄС, листи. У них були прохання погасити заборгованість двох великих агрокомпаній за раніше виданими акредитивами за рахунок коштів «Приватбанку», які зберігалися на кореспондентському рахунку у цьому банку.

У НАБУ вважають, що посадовці банку підробили банківські документи, внесли несанкціоновані зміни у баланс установи, у раніше створені електронні документи в електронній системі банку, аби потім приховати цей злочин.

Також наприкінці лютого 2021 року ексголові правління «Приватбанку» Дубілету, колишньому заступнику голови правління банку Володимиру Яценку і колишній очільниці одного з підрозділів банку повідомили про підозри у розтраті чужого майна на суму 136 млн грн.

Як ми писали раніше, протягом двох днів після вручення підозри Дубілет і Яценко вийшли зі співзасновників Monobank.

ВАКС обрав Яценку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із заставою у 52,2 млн грн, а колишній посадовиці «Приватбанку» — у вигляді застави на суму 2,744 млн грн. 25 лютого Яценко вийшов на свободу під цю солідну заставу.

Слідчі не змогли з’ясувати місце перебування Дубілета.

Літак Коломойського пішов на посадку