«Справа «Приватбанку». Венедіктова підписала ще три підозри колишнім посадовцям банку

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова підписала ще три підозри колишнім посадовим особам «Приватбанку».

Про це вона написала на Facebook.

«Взяла на себе відповідальність санкціонувати ще три підозри колишнім посадовим особам «Приватбанку». 8 млрд грн — такий розмір збитків завдало керівництво тоді ще недержавного «Приватбанку» громадянам України у 2016 році, а станом на сьогодні — і держбюджету країни», — пише Венедіктова.

Вона додала, що детективи та прокурори підозрюють голову правління у скоєнні цього злочину. Венедиктова описала подробиці кримінального провадження.

«У 2015 році НБУ за власною ініціативою здійснив перевірку 20 найбільших банків України і в тому числі найбільшого — «Приватбанку». У ході проведення зазначеної перевірки з'ясувалося, що необхідна сума докапіталізації банку становить (на хвилиночку) 113,1 млрд грн».

Основна причина проблем установи полягала в тому, що 90% кредитного портфеля перебувало під ризиком через те, що ці кредити були видані особам, тісно пов'язаним із колишніми власниками банку. Так підсумували експерти НБУ.

16 грудня 2016 року колишні власники банку звернулися з листом до прем'єр-міністра України з проханням того, щоб держава придбала акції «Приватбанку».

Венедіктова вважає, що голова правління, його заступник — керівник казначейства та начальник департаменту міжбанківських операцій казначейства добре розуміли, що контроль над коштами банку найближчим часом вони втратять.

Вона підозрює, що ці люди виробили злочинний план розтрати коштів банку. Посадовці «Приватбанку», ймовірно, вирішили незаконно списати грошові зобов'язання іноземних товариств перед банком і за рахунок коштів цього ж банку.

Технічно керівництвом у цьому випадку було прийнято рішення про заміну боржника: замість вищезгаданих іноземних товариств віддавати борги «Приватбанку» тепер повинна була пов'язана з банком фірма Claresholm Marketing LTD

За словами Венедіктової, слідство має у своєму розпорядженні усі докази. Посадовці нібито підписували документи минулими датами та вносили фіктивні дані у бухгалтерську документацію.

Крім описаного епізоду, «детективи та прокурори вже повідомили голову правління про підозру у розтраті грошових коштів «Приватбанку» шляхом протиправного нарахування і виплати 16.12.2016 необґрунтованої додаткової премії (індексованої комісії) на користь пов'язаної з банком юридичної особи — ПрАТ «СК Інгосстрах». У даному випадку мова йде про збитки в розмірі близько 136 млрд грн», — наголосила Венедіктова.

Генпрокурор запевнила, що інформуватиме громадян «про нові події у міру їх появи, тобто дуже-дуже скоро», і що у її діях немає «ніякої політики».

Версія НАБУ

Як повідомила 15 березня пресслужба НАБУ, слідство встановило, що у грудні 2016 року тодішній голова правління «Приватбанку» наказав перерахувати $314,9 млн (8,2 млрд грн за курсом НБУ) з кореспондентського рахунку, відкритого в одному з європейських банків, як погашення заборгованості за раніше виданим акредитивам двом компаніям-агротрейдерам.

Він зробив це напередодні націоналізації банку.

НАБУ вважає, що колишні високопосадовці банку прикрили розтрату коштів «Приватбанку» і надали вигляду законності цій злочинній схемі. Вони нібито підробили банківські документи та провели фіктивне кредитування пов'язаної з банком юрособи. Так цю особу зробили боржником саме на ту суму, яку вивели через погашення акредитивів іншим компаніям.

У відомстві повідомили, що ця схема є другим епізодом злочинної діяльності топменеджменту «Приватбанку», який викрили детективи НАБУ. Перший стосувався схеми з виведення майже 140 млн грн через підконтрольну колишнім бенефіціарам фінустанови страхову компанію.

До кримінальної відповідальності в обох епізодах притягнули п’ять людей: колишнього голову правління «Приватбанку», двох його заступників та двох керівників департаментів. Ексочільник «Приватбанку» є підозрюваним в обох епізодах.

На майно підозрюваних осіб наразі наклали тимчасовий арешт для відшкодування збитків.

Як ми писали раніше, у Раді національної безпеки й оборони України зазначили, що розглянуть санкції стосовно українського олігарха та колишнього чиновника Ігоря Коломойського «у разі надходження пропозицій».

Мендель запевнила, що Зеленський припиняє домінування олігархів