Справа Стуса. Рішення Дарницького райсуду про заборону згадувати ім’я Медведчука надрукували на форзацах книги
УНІАН

Видавництво Vivat у новому накладі книги «Справа Василя Стуса» надрукувала рішення Дарницького райсуду Києва. Суд заборонив згадувати ім’я політика Віктора Медведчука як адвоката, який програв справу українського поета в радянському суді.

Про написала на своїй сторінці на Facebook генеральний директор видавництва Vivat Юлія Орлова. Вона зазначила, що видавництво виконує обіцянку — починає відправляти замовлення книги «Справа Василя Стуса». Тираж вона назвала «особливим у всіх сенсах» і оголосила: «Ми вирішили: документ — так документ. Тому на форзацах книги розміщено рішення Дарницького райсуду про заборону книги в першій інстанції, яке може вступити в силу 18.11.20, та передмова укладача книги Вахтанга Кіпіані».

Фото Юлії Орлової

Наклад у такому вигляді друкується вперше.

Процес довкола книги «Справа Василя Стуса»

Книга Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» вийшла у друк у травні 2019 року. У вересні того ж року Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити її розповсюдження.

Віктор Медведчук подав позов до Вахтанга Кіпіані, ТОВ «Видавництво «Віват» і приватного підприємства «Юнісофт» про захист честі, гідності та ділової репутації та спростування недостовірної інформації.

Позивач вважає, що у дев’яти епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які нібито не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика. Через це Медведчук вимагав заборонити видання й розповсюдження книги «у будь-який спосіб на будь-якій території».

Сам журналіст назвав позов тиском на свободу слова.

У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року.

У 2018 році зі сценарію фільму «Заборонений» про Василя Стуса видалили усі згадки про Віктора Медведчука. Зі слів учасників зйомок, продюсерам дзвонили «з адміністрації Медведчука» й вимагали прибрати сцену суду над поетом. Після скандалу знімальна група фільму вирішила дозняти видалену сцену суду за участю адвоката Стуса.

19 жовтня 2020 року Дарницький райсуд Києва зобов’язав автора книги Кіпіані та видавництво Vivat видалити з твору інформацію про Віктора Медведчука та заборонити розповсюдження накладу до усунення прав голови партії ОПЗЖ, який був адвокатом Стуса за часів СРСР. 

Медведчук апелює до права на повагу до честі та гідності, недоторканість ділової репутації.

Видавництві Vivat оскаржуватиме рішення Дарницького райсуду, а до набуття ним чинності — друкує новий наклад книги і видає її в аудіоформаті.

Справа Василя Стуса і Медведчук

Віктор Медведчук з 24 вересня 1980 року виступав захисником у процесі над Василем Стусом, хоча сам поет від нього відмовився. Уже 2 жовтня того ж року суд оголосив Стусу вирок за «антирадянську діяльність і пропаганду», не давши виступити з останнім словом і за відсутності підсудного.

В листопаді 1980 року Стуса відправили до табору особливого режиму, де поет помер 4 вересня 1985 року.

Згідно з архівами, Медведчук у промові захисту сказав, що «всі злочини Стуса заслуговують покарання», але просив звернути увагу на те, що Стус виконував норму на підприємствах і що поет переніс тяжку операцію шлунка.

Медведчук згодом виправдовувався, що роль адвоката в таких процесах у СРСР була мінімальною і він не міг врятувати Стуса.

Зі здобуття Україною незалежності Медведчук очолював Адміністрацію президента Леоніда Кучми, а в 2019 році став народним депутатом від партії «Опозиційна платформа — За життя». Він є кумом президента Росії Володимира Путіна, який хрестив його доньку Дарину.

 

«Справа Василя Стуса». Мінкульт рекомендує прочитати заборонену судом книгу про українського поета та дисидента