Справа Татарова. Офіс генпрокурора забрав її в НАБУ і передав СБУ
УНІАН

Вищий антикорупційний суд оголосив перерву в судовому засіданні про обрання запобіжного заходу заступнику голови Офісу президента Олегу Татарову. Засідання перенесли на 12:30 28 грудня.

Як повідомляє «Радіо Свобода», відкласти засідання до наступного тижня попросила прокуратура, щоб мати змогу підтвердити свої повноваження.

Передання справи СБУ

Офіс генерального прокурора пізно ввечері 23 грудня змінив підслідність справи Татарова. Він забрав її в НАБУ і передав Службі безпеки України.

У НАБУ розкритикували такі дії ОГП і заявили, що офіс бажає унеможливити обрання запобіжного заходу Татарову.

В ОГП ситуацію не коментували.

Прокурорів немає в ЄРДР після зміни підслідності справи Татарова. За словами представників САП, на сьогодні не призначена група прокурорів.

НАБУ про справу Татарова: «безпрецедентне в історії втручання»

Національне антикорупційне бюро вважає, що ОГП здійснює безпрецедентне в історії України втручання в розслідування НАБУ тим, що забрав у бюро справу Татарова.

На своєму сайті НАБУ заявляє, що рішення про передачу справи до СБУ було «ухвалене втаємничено, без консультацій із НАБУ та САП, фактично під покровом ночі: відповідна відмітка в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зроблена о 23:42».

Бюро пояснило, що закон забороняє передавати справи, в яких досліджуються злочини, підслідні НАБУ, до інших органів досудового розслідування.

Детективи НАБУ мають докази того, що заступник керівника ОП причетний до надання неправомірної вигоди за забезпечення видачі недостовірного письмового висновку судового експерта у справі щодо заволодіння 81 млн грн Національної гвардії України

Сьогодні о 12:30 ВАКС мав обрати топпосадовцю Офісу президента запобіжний захід. З огляду на його «ключову роль у корупційній схемі», слідство клопотало про тримання чиновника під вартою з альтернативою застави у 10 млн грн.

НАБУ заявляє: «щоб унеможливити обрання запобіжного заходу, справу для розслідування передали СБУ, довівши цей факт до відома прокурорів САП о 9:00 ранку».

Венедіктова стверджує, що не причетна до передачі справи Татарова в СБУ

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що не причетна до рішення про передачу справи, в якій фігурує Татаров, до Служби безпеки України.

Генпрокурор сказала «Українській правді»: «Емоції і спрага самопіару — не помічники в нашій справі. Згідно закону, я взяла відвід у питанні прийняття процесуальних рішень у впровадженні (52020000000000655), більше відомому як «справа Нацгвардії або Татарова».

Вона пояснила, що взяла відвід через суперечку про заміну групи прокурорів. Процесуальні повноваження в цій справі перейшли до її заступника Олексія Симоненка.

Венедіктова підтвердила, що підписувала апеляційну і касаційну скаргу на рішення Печерського і апеляційного судів відповідно. Але «колегія суддів касаційного кримінального суду в складі ВС залишила рішення Печерського суду в силі».

Реакція підозрюваного

Татаров заявив, що дізнався про зміну підслідності зі ЗМІ. Він додав, що наполягатиме на проведенні всіх судових слухань, «щоб усі докази були досліджені і щоб суд дав незалежну і якісну оцінку всім доказам, які надав орган досудового розслідування».

Татаров заперечує свою причетність до злочинів. Коли директор НАБУ Артем Ситник повідомив подробиці розслідування, що, за його словами, доводять таку причетність, Татаров пообіцяв подати проти нього позов «про захист честі, гідності та ділової репутації».

Заступник глави ОП написав заяву про призупинення своїх повноважень