«Справа Василя Стуса». Мінкульт рекомендує прочитати заборонену судом книгу про українського поета та дисидента
УНІАН

Міністерство культури та інформаційної політики рекомендує прочитати книгу історика та журналіста Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса». 19 жовтня Дарницький районний суд Києва заборонив розповсюджувати публікацію без дозволу Віктора Медведчука.

Про це міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко розповів на своїй Facebook-сторінці.

«МКІП рекомендує книгу до читання. І поки справа буде в апеляції —особисто закуплю частину накладу для національних бібліотек», — написав держслужбовець.

Міністр наголосив, що спроби кума президента Росії Володимира Путіна цензурувати книгу дали зворотний ефект.

«Тепер про роль кума Путіна у справі засудження радянською системою українського письменника знатимуть у рази більше людей. Так само, як його спроба заборонити роботу журналістів підштовхнула до Помаранчевої революці», — говорить очільник Міністерства.

 

Книга про справу щодо Василя Стуса та Медведчук Творець «темників» вирішив знову виступити у звичній для себе ролі...

Posted by Олександр Ткаченко on Tuesday, October 20, 2020

Книгу «Справа Василя Стуса», в якій як адвокат поета фігурує політик Віктор Медведчук, після рішення суду на користь останнього розкупили впродовж години. Про це на своїй Facebook-сторінці розповів її автор Вахтанг Кіпіані. 

 

За годину книгу "Справа Василя Стуса" розкупили знов. Всі склади порожні - прювєт куму Путіна ;) Але новий наклад знову...

Posted by Вахтанг Кіпіані on Monday, October 19, 2020

Директор із маркетингу видавництва «Vivat» Катерина Аврамчук запевнила, що наклад додрукують, доки рішення суду не набуло чинності. За її словами, орієнтовно ще 3,5 тис. примірників видавництво надрукує до 2 листопада. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

«Новий наклад знову буде! Тому раджу робити замовлення або на сайті видавництва «Vivat», або пишіть мені в месенджер. Ці замовлення будуть відправлені в першу чергу. Ми подамо апеляцію на це ганебне рішення судді Заставенко. Її голос тремтів — соромно було, певно», — зазначає Аврамчук. 

 

UPD: забудьте наївну цифру нижче, ці книжки вже розкупили ще до обіду 🙂 Надрукуємо стільки, скільки ви назамовляєте 🙂...

Posted by Kateryna Avramchuk on Monday, October 19, 2020

Наразі видавництво вже розповсюдило 19,9 тис. книжок. Передзамовлення на книгу можна зробити в інтернет-магазині «Vivat», а також особисто у автора Вахтанга Кіпіані у Facebook. Для цього треба написати йому в месенджер.

Придбати книжку можна за 260 грн.

В Офісі президента України (ОПУ) заявили, що «взяли до уваги» рішення суду та намір Кіпіані, а також представників видавництва подати апеляцію.

«Безумовно, здивовані деякими формулюваннями в зазначеному рішенні. Хоча не ставимо під сумнів незалежність судової гілки влади», — йдеться в повідомленні.

 

Взяли до відома рішення Дарницького районного суду міста Києва щодо книги «Справа Василя Стуса». Також взяли до відома...

Posted by Офіс Президента України on Monday, October 19, 2020

Водночас в ОПУ нагадали, що в Україні цензура заборонена Конституцією. 

Нагадаємо, 90% книги — це документи із розсекречених архівів КДБ про другий судовий процес над поетом у 1980 році. Заборонити її в суді вимагає тодішній адвокат Василя Стуса — Віктор Медведчук.

Про кадровий голод, Авакова, Медведчука та втрату кредиту довіри. Одкровення Олексія Гончарука