США авіаударами можуть знищити техніку, яка дісталась талібам — ЗМІ

Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає кілька варіантів що робити з технікою і зброєю, які дісталися талібам в ході стрімко захоплення Афганістану. Серед варіантів — знищення за допомогою авіаударів.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на офіційні особи.

Наразі США не поспішають з цим, оскільки побоюються, що такі дії можуть викликати невдоволення талібів, тоді як зараз головною метою США є евакуація людей.

Як зазначив інший чиновник, за даними американської розвідки таліби контролюють понад 2 тис. бронетранспортерів, зокрема американські Хамві, і до 40 літаків, потенційно включаючи UH-60 Black Hawks, розвідувальні ударні вертольоти і військові дрони ScanEagle.

«Ми вже бачили бойовиків «Талібану, озброєних американською зброєю, яку вони захопили у афганських сил. Це є значною загрозою для Сполучених Штатів і наших союзників», — сказав Майкл Мак-Кол, член Комітету у закордонних справах Палати представників США

Нинішні і колишні офіційні особи США висловлюють побоювання, що цю зброю використовуватимуть для вбивства мирних жителів.

Або ж для захоплення іншими військовими угрупуваннями, такими як Ісламська держава, для нападу на інтереси США в регіоні або навіть потенційно може бути передана противникам, включаючи Китай і Росію.

Що відбувається в Афганістані? Хто такі таліби? Чому США залишили країну? Відповідаємо на головні питання