США депортували до Німеччини 95-річного ексохоронця нацистського концтабору
iStock

Влада США депортувала до Німеччини 95-річного ексохоронця нацистського концтабору Ноєнгамме Фрідріха Карла Бергера.

Про це повідомила пресслужба Міністерства юстиції Штатів.

У лютому 2020 року імміграційний суд в Мемфісі вирішив вислати Бергера з США. Він у 1945 році добровільно служив охоронцем в концтаборі Ноєнгамме. У листопаді 2020 року апеляційна рада з питань імміграції залишила вирок суду у силі.

Бергер не просив перевести його з роботи у концтаборі. Він отримує німецьку пенсію на підставі його роботи там, зокрема за службу у воєнний час.

Бергер має німецьке громадянство. У США він проживав з 1959 року. 20 лютого чоловік вилетів з США і приземлився у Франкфурті. Саме там його тепер мають допитати слідчі.

Ексохоронець концтабору став сімдесятою людиною, висланою з США в межах програми з виявлення, розслідування і усунення нацистських переслідувачів, йдеться у заяві Мін'юсту Штатів.

Ноєнгамме був найбільшим концтабором на північному заході Німеччини в однойменному районі Гамбурга. Він функціонував з 1938 до 1945 року. За роки існування табору через нього пройшли 100 500 людей.

Chas News повідомляв, що Путін рекомендував ввести заборону на ототожнення ролей СРСР і Німеччини у Другій світовій війні. 

У мережі з’явилися світлини нібито з донецького концтабору бойовиків «Ізоляція» (фото)