США і Великобританія «зрадили» Україну, вважає перший президент України

Відповідно до заяв Леоніда Кравчука, ані Великобританія, ані США жодного разу не згадали про виконання зобов'язань Будапештського меморандуму. Український політик вважає цей момент дуже показовим.

Політик зазначив, що меморандум містить правильні тези, але при цьому ніде не вказані механізми їх реалізації. Про це повідомляє портал «Хвиля». Формулювання окремих положень, згідно з думкою Кравчука, вимагає додаткової інтерпретації.

«І США, і Великобританія, які підписали Будапештський меморандум, також нечасто або зовсім не згадують про його реалізації. Я не чув, щоб вони коли-небудь говорили, що його потрібно виконувати», — зазначив Леонід Кравчук. Він зробив висновки, що країни, які взяли на себе зобов'язання зберігати суверенітет України, фактично забули про них і не хочуть навіть згадувати. Він запропонував ініціювати продовження, доповнення або внесення до документу «якихось змін, інтерпретацій іншого характеру».

Глава ТКГ щодо Донбасу додав, що Будапештський меморандум підписали свого часу, тому що тоді в України не було іншого виходу. Країна, на думку Кравчука, перебувала в такому стані, що не могла дозволити собі дебати з цього питання.

«Існує маса точок зору і теорій. На жаль, про це часто міркують люди, які не зовсім розуміють міжнародну ситуацію і того тиску, який чинили на Україну», — підсумував Кравчук.

Будапештський меморандум, або Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї — міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією про неядерний статус України. Угода містить пункти, що надають гарантії суверенітету та безпеки Україні. Набрала чинності з моменту підписання відповідно до тексту цього документу. Угода є обов'язковою до виконання від 5 грудня 1994 р. всіма сторонами без винятку. В 1995 році Генеральна Асамблея ООН прийняла меморандум як офіційний документ.

Згідно з Меморандумом США, РФ і Велика Британія зобов'язалися поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України; утримуватися від загрози силою, її використання проти територіальної цілісності/політичної незалежності України. РФ грубо порушила меморандум у 2014 році, анексувавши Крим та розпаливши війну на Донбасі.

Поки Кравчук міркував про «забудькуватість» наших союзників, Верховна Рада офіційно заявила про нелегітимність «місцевих виборів» на анексованому півострові Крим. Їхні результати, як заявили нардепи, «нікчемні».