Вибори в Криму «нікчемні», а в окупантів «сезонне загострення»

Верховна Рада України ухвалила заяву про визнання нелегітимними «місцевих виборів» в анексованому Криму, організованих російськими окупантами.

Одночасно уряд засудив ініціативу Росії зробити Крим майданчиком переговорів з Нагірного Карабаху й назвав ці плани агресорів «черговим сезонним загостренням».

Як повідомляє видання «Букви», проєкт постанови № 4109 щодо «місцевих виборів» у Криму підтримали 276 народних депутатів.

У постанові Верховна Рада України заявляє протест проти чергового незаконного проведення 13 вересня 2020 року російською окупаційною адміністрацією так званих місцевих виборів на тимчасово окупованих територіях АР Крим та м. Севастополь. Йдеться, зокрема, про «вибори губернатора Севастополя» і «довибори депутатів» в так звані «Національну раду Республіки Крим» і «Сімферопольську місцеву раду». Депутати у заяві наголошують, що «результати цього незаконного голосування, як і результати всіх попередніх так званих виборів в окупованому Криму, є нікчемними з юридичної точки зору, не матимуть жодних правових наслідків та не будуть визнані ані Україною, ані міжнародним співтовариством».

Верховна Рада відзначає, що незаконні «вибори», ініційовані агресорами, є грубим порушенням Конституції і законодавства України, а також основоположних норм і принципів міжнародного права (в тому числі Статуту ООН, Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни та інших).

Рада подякувала міжнародним партнерам, які вже заявили про невизнання легітимності так званих місцевих виборів в Криму. Зокрема, Європейский Союз не визнав «місцеві вибори» в Криму.

Окрім Верховної Ради, Міністерство закордонних справ України раніше засудило організацію і проведення Росією 13 вересня «місцевих виборів» в окупованому Криму і закликало світ не визнавати їх.

Сьогодні ж МЗС України заявило, що ідея зробити окупований Крим переговорним майданчиком з конфлікту в Нагірному Карабасі є «сезонним загостренням у маріонеток Кремля».

Міністерство зазначає, що ініціатор ідеї «депутат» Держдуми Руслан Бальбек так і не засвоїв, що цивілізовані держави взаємодіють лише в рамках міжнародного права і поваги до суверенітету інших країн.

«На сьогодні Крим може бути не місцем переговорів, а виключно їх предметом щодо його деокупації та повернення до складу України. Спроби РФ залучити на територію Криму представників офіційної влади іноземних держав і легітимізувати таким чином свої протиправні діяння є заздалегідь провальними», – повідомили в МЗС.

Перед тим «депутат» російської Держдуми Руслан Бальбек запропонував Вірменії та Азербайджану, які відновили старий конфлікт, сісти за стіл переговорів саме в Криму.

Нагадаємо, що напередодні російські окупанти закрили Керченську поромну переправу, заявивши про її нерентабельність.