США можуть вдарити кінетичною зброєю по російських військах в разі застосування росією ядерної — генерал Ходжес

Якщо росія зважиться застосувати проти України ядерну зброю, США можуть завдати удар по російських військах в Україні кінетичною зброєю.

Про це в інтерв’ю Chas News сказав Бен Ходжес — відставний генерал армії Сполучених Штатів, який виконував обов'язки командуючого армії Сполучених Штатів у Європі. Зараз він працює дослідником кафедри стратегічних досліджень в Центрі аналізу європейської політики і активно коментує хід війни проти України.

Ми запитали генерала, чи може, на його думку, росія застосування зброї масового ураження у випадку погіршення для неї ситуації на фронті.

«Така загроза існує. Але я не вважаю це дуже ймовірним, бо не вірю, що путін божевільний. Скоріше, він злий і брутальний. Для росії єдиний сенс використання ядерної зброї в Європі — тиск на згуртованість Заходу. Але Захід не стоятиме осторонь. Люди, які стоять за путіним, знають, що вони втратять свої життя разом з ним», — відповів Ходжес.

Американський військовий впевнений, що США і союзники розглядають варіанти на випадок підготовки росією ядерного удару.

«Я не думаю, що ми використаємо ядерну зброю, бо це автоматично призведе до ядерної ескалації. Але є певні можливості у кінетичної зброї, застосувавши яку, ми можемо завдати величезної шкоди російським військам, котрі на той час будуть в Україні. І я думаю, ми це зробимо», — сказав генерал. 

Що таке кінетична зброя

Кінетична зброя — надсучасна експериментальна зброя, дія якої базується на використанні кінетичної енергії елементів ураження, що рухаються на швидкості значно більшій, ніж у традиційних куль чи снарядів. Іноді мова йде про швидкості, близькі до космічних. Руйнівна сила деяких взірців кінетичної зброї наближається до тактичної ядерної зброї.

«Росіяни починають розуміти, що вони не просто не в змозі знищити Україну, а що вони програють», — Бен Ходжес