США надасть Україні підтримку на суму $250 млн, згоден із цим Трамп чи ні
Getty Images

Вето Трампа не загрожує фінансовій підтримці України, загадково пообіцяв Міністр закордонних справ Кулеба. Він не пояснив, що станеться, якщо Конгрес США, припустимо, не подолає вето президента.

Кулеба у ефірі телеканалу «Україна 24» наголосив, що вето Трампа на оборонний бюджет не вплине на передбачений законопроєктом обсяг допомоги Україні. Кулеба підкреслив, що жодного стосунку вето до допомоги Україні не має, адже бюджет Трамп заветував абсолютно з інших причин.

Читачі попередніх новин і так про це знають. Однак що буде, якщо Конгрес не подолає вето? Гра слів у коментарі міністра відповіді не містить.

«Я даю вам стовідсоткові гарантії, що після того, як вето буде подолане або ситуація буде вирішена якимось іншим чином, сума підтримки України залишиться. Більше того, наступного року загальна підтримка Сполученими Штатами України не просто збережеться, а ще посилиться», — підкреслив чиновник.

Міністр також підтвердив, що оборонний бюджет США передбачає військову підтримку Україні в розмірі $250 млн. «Але стверджувати, що Трамп наклав вето на закон, який включає підтримку України — це створює хибне враження в людей», — зазначив Кулеба.

Трамп неодноразово погрожував ветувати оборонний бюджет країни на 2021 рік і таки це зробив.

Проєкт закону NDAA-2021 передбачає виділення Україні $250 млн оборонної допомоги, в тому числі $75 млн — на системи летального озброєння.

Тепер Конгрес США повинен знову зібрати достатню кількість голосів, щоб подолати вето президента. Палата представників висловила готовність голосувати 28 грудня, а Сенат — 29 грудня.

Можливо, Кулеба мав на увазі прихід до влади Джо Байдена, який обіцяє нову політику США за принципом «Америка повернулася».

Трамп помилував ще двох фігурантів розслідування про «російське втручання» до виборів