«Америка повернулася», заявив Байден про свою зовнішню політику
Getty Images

Обраний президент США Джо Байден представив чиновників на шести важливих посадах, готуючись до вступу на посаду.

«Америка повернулася і готова лідирувати у світі, а не відступати від нього», — цитує його слова ВВС.

У разі призначення Авріл Хейнс стане першою жінкою — директором національної розвідки, а Алехандро Майоркас — першим очільником національної безпеки латиноамериканського походження.

Дональд Трамп погодився на перехідні кроки передачі влади, і Байден тепер отримає секретну інформацію про розвідувальні роботи.

Однак чинний президент все ще відмовляється визнати свою поразку, повторюючи необґрунтовані твердження про те, що голосування 3 листопада було «сфальсифікованим».

Окрім отримання щоденного короткого звіту для президента — оновлення міжнародних загроз та подій — Байден тепер може співпрацювати з ключовими урядовими чиновниками та отримає доступ до мільйонів доларів коштів, поки він готується до інавгурації 20 січня.

Виступаючи у своєму рідному місті Вілмінгтон, штат Делавер, обраний президент наголосив на необхідності відбудови альянсів, а також боротьбі з коронавірусом та зміною клімату.

Це команда, яка відображає той факт, що Америка повернулася, готова керувати світом, а не відступати від нього, знову сідати на чолі столу, готова протистояти нашим супротивникам і не відкидати наших союзників, готова заступитися за наші цінності

Світові лідери, за його словами, «з нетерпінням чекають того, що Сполучені Штати знову підтвердять свою історичну роль як глобального лідера у Тихоокеанському регіоні, а також Атлантиці та усьому світі».

Розмовляючи з NBC News, Байден сказав: «Цей президент, президент Трамп, змінив ландшафт. На першому місці стала Америка, й лише Америка. Ми опиняємося у стані, коли наші союзи руйнуються». Він також сказав журналістам, що обговорював питання кордону Ірландії з прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном та іншими лідерами.

Байден, який має ірландське походження, заявив, що виступає проти охоронюваного кордону, стверджуючи, що його потрібно тримати відкритим: «Ідея повторного закриття кордону між північчю й півднем — це просто неправильно».

Розмовляючи з NBC, Байден сказав, що інформаційна діяльність Білого дому була «щирою», а не «недоброю».

За його словами, у нього були плани зустрітися з робочою групою щодо COVID-19 у Білому домі на тему розподілу та доступу до вакцин.

Колишній віце-президент Барака Обами заявив, що його перебування на посаді не буде «третім терміном Обами», оскільки «ми стикаємось із зовсім іншим світом, ніж за часів адміністрації Обами-Байдена».

Колишній віце-президент від Демократичної партії дав знак, що має намір після вступу на посаду спрямувати США від однобічного націоналізму, який практикував Трамп.

Байден також сигналізував, що двоє колишніх, ліберальніших, суперників за кандидатуру президента від Демократичної партії, сенатори Берні Сандерс та Елізабет Уоррен, не розглядаються як кандидатури до кабінету міністрів, заявляючи, що йому потрібні їхні голоси в розділеному Сенаті.

За чотири роки правління Трамп втратив багатьох союзників США як у Європі, так і в інших регіонах, через антагоністичний підхід до НАТО і торгових відносин, відмову від міжнародних угод і теплі відносини з авторитарними лідерами.

Байден заявив, що його команда, до складу якої входить довірений помічник Ентоні Блінкен як кандидат на посаду державного секретаря США, відмовиться від того, що обраний президент назвав «старим мисленням і незмінними звичками» у підході до зовнішніх відносин.

Світ значно змінився з часу останнього перебування демократів у Білому домі чотири роки тому. Китай піднімається і підбадьорюється, Росія намагається й надалі утверджувати свою владу, вплив США зменшується, коли вони виходять з різних домовленостей, а американський моральний авторитет дискредитований заворушеннями всередині країни.

Зовнішня політика США за адміністрації Байдена, швидше за все, буде застосовувати багатосторонній та дипломатичний підхід, спрямований на відновлення відносин Вашингтона з ключовими союзниками та просування нових підходів до таких питань, як зміна клімату.

Його обіцянка прийняти союзи, в тому числі в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, є наслідком погіршення двосторонніх зв'язків між США та Китаєм, двома провідними економіками світу, що спричинило порівняння з холодною війною.

Останній рік правління Трампа був ознаменований частими ударами Китаю, до того ж обидві держави борються з пандемією коронавірусу, а також погіршенням свобод у Гонконгу та територіальними проблемами в Південно-Китайському морі.

Трамп заявив союзникам, що планує прийняти вибачення від свого колишнього радника з питань національної безпеки Майкла Фліна. Той визнав свою провину у брехні перед ФБР під час розслідування втручання Росії в президентські вибори 2016 року, заявило у вівторок джерело Reuters, знайоме з ситуацією.

Критики заявляють, що відмова Трампа прийняти результати підриває здатність нової адміністрації боротися з коронавірусом, внаслідок поширення якого загинуло близько 259 000 американців і мільйони людей залишились без роботи.

Під час виступу зі своєю командою з національної безпеки Байден закликав Сенат «оперативно вислухати» його кандидатів, які потребують затвердження палатою. Він висловив надію, що зможе працювати з республіканцями «добросовісно». «Почнемо цю роботу для зцілення та об'єднання Америки та світу», — додав Байден.

Деякі сенатори-республіканці вказали, однак, що вони готові стати на заваді призначенню його кабінету. Марко Рубіо, член Комітету закордонних відносин, написав у Twitter, що команда Байдена —  «ввічливі та прихильні до порядку доглядачі занепаду Америки».

Представники Пентагону зустрілися з командою Байдена для передачі влади

Представники Пентагону зустрілись з командою Байдена. Про це повідомляє CNN з посиланням на главу цільової групи з передачі влади Міноборони США, передає УНН.

У повідомленні зазначено, що на зустрічі обговорювалося питання передачі повноважень.

Управління загальних служб США дозволило допустити перехідну команду Джо Байдена зустрітися з державними особами правління країни. Таким чином, у США розпочався процес передачі влади Байдену.

Суд оголосив Байдена переможцем у Неваді

У вівторок Пенсільванія стала останнім ключовим штатом, який підтвердив перемогу Байдена. У вівторок Верховний суд штату Невада також підтвердив, що Байден там виграв.

Внаслідок одностайного рішення суддів шість голосів виборників Невади офіційно підуть Байдену.

У Неваді Байден заручився підтримкою 50,06% голосів виборців, а чинний президент США Дональд Трамп отримав голоси 47, 67% жителів штату.

Байден обігнав Трампа на 33 596 голосів виборців.

У вівторок губернатор Пенсільванії Том Вольф заявив, що засвідчив перемогу Байдена в штаті. Інший, штат Мічиган, підтвердив той самий результат у понеділок.

Байден першим в історії виборів у США здобув понад 80 млн голосів виборців

Обраний президент Джо Байден першим в історії президентських виборів у США здобув понад 80 млн голосів громадян. Про це повідомляє CNN, пише «Європейська правда».

На вечір вівторка кількість відданих за Байдена голосів перевищила 80 мільйонів і може зрости ще більше. Досі не всі штати остаточно завершили підрахунок. Дональд Трамп отримав більше 73,8 млн голосів — що також є рекордом. Із цим показником він опиняється на другому місці після Байдена.

Раніше ми публікували огляд, як Байден змінить Америку і що це означатиме для України.

Старий знайомий. Чого варто очікувати від нового президента США