США попередили ЄС про небезпеку вторгнення російських військ в Україну. У РФ заперечують
Getty Images

У Сполучених Штатах попередили Європейський Союз про потенційне вторгнення Росії в Україну. Проте такий сценарій чиновники вважають малоймовірним.

Вашингтон уважно стежить за нарощуванням російських збройних сил поблизу українського кордону, повідомляє Bloomberg.

Спираючись на дані спостережень, американські дипломати висловили своє занепокоєння стосовно стягнення військ до кордонів. Ситуацію називають «відлунням подій напередодні окупації Криму у 2014 році».

Проте в адміністрації США вважають, що ймовірність наступу російських військ мала.

«Російські війська зіткнуться з громадським опором у Києві та інших містах, але є «план відповіді на провокації з боку України», — значили в адміністрації США.

На передодні Ентоні Блінкен, держсекретар США, на зустрічі з Дмитром Кулебою, міністром закордонних справ України, також заявив, що занепокоєний щодо повторення сценарію 2014 року, повідомляє CNN.

«Росія може зробити серйозну помилку, намагаючись повторити те, що вона вчинила ще у 2014 році. Коли вона зібрала війська вздовж кордону, перетнула суверенну українську територію і зробила це, неправдиво переконуючи, ніби у відповідь на провокацію», — заявив Блінкен.

Втім, Дмитро Полянський, перший заступник постійного представника РФ при ООН, спростував всі повідомлення про те, що Росія може планувати вторгнення в Україну.

«Ні, не плануємо і ніколи не планували», — сказав він.

Що відомо про стягнення військ Росії

Повідомлення про нарощування військ на українських кордонах під видом «навчання» почали з’являтися ще в квітні 2021 року. Українська розвідка повідомляла, що Росія готується до дій, щоб спровокувати військову відповідь України.

Такі дії пов'язували з бажанням України вступити до НАТО. Тоді у Путіна заявили, що це «погіршить ситуацію» на Донбасі. 

Проте, вже 22 квітня РФ оголосила про завершення «раптової перевірки боєготовності», під приводом якої стягнула війська до кордонів України. 

Наприкінці жовтня західні ЗМІ повідомили про нове нарощування Росією військових сил поблизу кордону з Україною.

Спочатку про це заявили у The Washington Post, а потім Politico показало фотографії, які отримало від компанії Maxar Technologies. Видання пише про сухопутні війська, бронетанкові частини, танки і самохідну артилерію поблизу міста Єльня Смоленської області.

Хоча в Міноборони України заявляють, що не підтверджують факт перекидання військових РФ до кордонів. Також там уточнили загальну кількість військового угруповання РФ на всіх кордонах держави, що становить 90 тис. осіб.

У Кремлі тоді заявили, що інформація про стягування російських військ є «неякісним вкидом», який навіть не варто коментувати.

У Вашингтоні кричать про нарощування російських військ на українському кордоні, але наша влада цілком спокійна