США скасували заборону на передачу західної зброї «Азову» (оновлено)

Адміністрація Джо Байдена зняла заборону на постачання західної зброї бригаді Нацгвардії «Азов». Про це пише Washington Post з посиланням на Державний департамент США.

Тепер «Азов» матиме доступ до такої ж військової допомоги США, як і будь-який інший підрозділ.

«Після ретельного вивчення українська 12-та бригада спеціального призначення «Азов» пройшла перевірку Ліхі, проведену Державним департаментом США», — йдеться у заяві Держдепу.

Мається на увазі «Закон Ліхі» (названий на честь автора — сенатора Патріка Ліхі), який забороняє надання американської військової допомоги іноземним підрозділам, які скоїли серйозні порушення прав людини. У Держдепі наголосили, що не знайшли жодних доказів таких порушень.

Оновлено

У пресслужбі «Азову» підтвердили, що бригада пройшла перевірку, яка передбачена законодавством США і «має право на отримання допомоги від Сполучених Штатів Америки у сфері безпеки». У заяві не повідомили, чи вже отримали та використовують озброєння.

Заборона на передачу зброї «Азову» діяла близько 10 років з тих часів, коли це був ще батальйон. Чинний командир бригади Денис Прокопенко (Редіс) пояснював, що ці обмеження ввели на фоні критики західних ЗМІ, які перебували під впливом російської пропаганди.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Петиція щодо розблокування надання західної зброї «Азову» за день набрала необхідні голоси