США відновлюють санкції проти дев'яти державних компаній Білорусі
Pixabay

Сполучені Штати Америки заявили про відновлення санкцій проти дев’яти білоруських компаній та готують адресні санкції проти ключових фігур режиму в Мінську.

Примусова посадка літака Ryanair та арешт білоруського журналіста Романа Протасевича 23 травня є прямим порушенням міжнародних норм, повідомляє прессекретар Білого дому Джен Псакі.

Із 3 червня 2021 року США знову запровадять санкції проти дев’яти білоруських компаній. Поки що невідомо, про які саме компанії йдеться.

Санкції передбачають, що підприємствам і громадянам США буде заборонено вступати в економічні та фінансові стосунки з цими організаціями.

Також Білий дім повідомляє, що США разом із Європейським Союзом та іншими партнерами працюють над списоком адресних санкцій проти ключових фігур режиму Лукашенка.

За словами Псакі, Міністерство фінансів розробляє правовий документ, який надасть США більше можливостей для запровадження штрафних заходів.

Білий дім закликає Лукашенка звільнити всіх політв’язнів та вступити в діалог із лідерами опозиції та громадянського суспільства.

Санкції США проти низки підприємств та державних посадовців Республіки Білорусь діють ще з 2006 року. У 2015 році Сполучені Штати призупинили дії обмежень. З того часу період призупинення таких санкцій продовжують на підставі генеральних ліцензій Міністерства фінансів США.

Як ми писали раніше, ЄС, США та ООН засудили примусову посадку літака і затримання опозиційного білоруського журналіста Романа Протасевича.

ЄС запропонував Білорусі 3 млрд євро за «демократичну трансформацію» країни