США визначилися із головним кандидатом на посаду генсека НАТО — NYT

Сполучені Штати планують підтримати кандидатуру  міністра фінансів Канади Христю Фріланд на посаду нового генсека НАТО.

Про це пише The New York Times із посиланням на американських посадовців.

Христя Фріланд — віцепрем’єр і водночас міністр фінансів Канади українського походження, яка до цього була міністром закордонних справ. Вона знає англійську, французьку, італійську, українську та російську мови, має досвід дипломатичної та організаційної роботи, а також у разі призначення стане першою жінкою і першою з-поміж канадійців, які колись очолювали НАТО.

При цьому США не висувають не висувають американського кандидата на цю посаду, оскільки саме їх генерал традиційно є верховним головнокомандувачем союзників у Європі.

Країни Євросоюзу також можуть запропонувати своїх кандидатів. За даними газети, це може бути Кая Каллас (премʼєр-міністр Естонії), Зузана Чапутова (президентка Словаччини), Колінда Грабар-Кітарович (президент Хорватії у 2015-2020 роках).

Великобританія також може висунути на посаду генсека НАТО нинішнього міністра оборони Бела Воллеса.

Співрозмовники видання допускають, що у зв'язку з виборами нового керівництва ЄС навесні 2024 року повноваження чинного генсека НАТО Єнса Столтенберга можуть продовжити ще на рік.

Нагадаємо, нового генсека Альянсу обирають кожні п’ять років. Повноваження Столтенберга мали завершитися у вересні цього року, одна їх продовжили на рік через російське вторгнення в Україну.