США вводять обмеження візового режиму для членів Комуністичної партії Китаю
China Daily

Адміністрація президента США Дональда Трампа затвердила правила, що обмежують поїздки до Сполучених Штатів членів правлячої Комуністичної партії Китаю та їхніх сімей. Це останній захід республіканців у протистоянні китайській діяльності в країні.

Нова політика передбачає скорочення максимальної тривалості ділових та туристичних віз для не-іммігрантів під назвою «B1 / B2» для членів партії та членів їхніх найближчих сімей з 10 років до одного місяця, цитує Reuters оголошення Держдепу США в четвер.

Захід спрямований на захист нації від «злісного впливу партії», йдеться в заяві Держдепу. Адміністрація оголосила, що партія працює над «впливом на американців за допомогою пропаганди, економічного примусу та іншої підлої діяльності».

Чиновники зазначили, що китайська партія, яка налічує понад 90 млн членів, «посилає агентів до Сполучених Штатів, щоб вони, без сумніву, спостерігали за китайськими громадянами та китайсько-американськими угрупованнями та звітували про них».

Адміністрація Трампа намагалася «закріпити» жорстку спадщину президента,який скоро полишить посаду. Відносини між двома найбільшими економіками світу опустилися до найнижчого рівня за останні десятиліття.

Міністерство закордонних справ Китаю засудило цей крок.

«Це, безумовно, є ескалацією форми політичного гноблення Китаю деякими екстремальними антикитайськими силами в США, які діють через глибоку ідеологічну упередженість та глибоко укорінений менталітет «холодної війни», — заявила речниця міністерства закордонних справ Хуа Чунін.

Це був останній крок проти того, що Вашингтон називає операціями впливу Китаю в Сполучених Штатах, про нього оголосили менш ніж за два місяці до того, як новообраний президент Джо Байден вступить на посаду.

Вашингтон і Пекін мають суперечку щодо реакції Китаю на епідемію коронавірусу, посилення влади КНР у Гонконгу, її спірних претензій в Південно-Китайському морі, торгівлі та звинувачень у злочинах проти прав людини в Синьцзяні.

У середу адміністрація Трампа посилила економічний тиск на західний регіон Китаю Синьцзян, заборонивши імпорт бавовни, виготовленої могутньою китайською квазівійськовою організацією. Вона, за словами республканців, використовує примусову працю затриманих уйгурських мусульман.

Також у середу найвищі американські службовці у сфері безпеки заявили, що понад 1000 китайських дослідників виїхали зі Сполучених Штатів на тлі жорстких заходів проти крадіжок технологій, а також про те, що китайські агенти вже націлилися на адміністрацію Байдена, яка звинувачує Китай, назвавши його «смішним».

Ще одним кроком є ухвалення у середу Палатою представників закону про вигнання китайських компаній з американських фондових бірж, якщо вони не дотримуються повною мірою правил аудиту США. Це дало Трампу ще один інструмент, яким можна погрожувати Пекіну перед полишенням ним посади.

Минулого тижня Сполучені Штати оголосили, що готові додати провідного виробника мікросхем SMIC та національного виробника нафти та газу CNOOC до «чорного списку» ймовірних китайських військових компаній, обмежуючи їхній доступ до американських інвесторів.

Новини про нові візові обмеження вперше повідомило видання The New York Times. Нові вказівки щодо віз дозволяють американським чиновникам визначати  партійний статус особи на основі її заявки та співбесіди, повідомляється в повідомленні.

Експерти з питань імміграції заявляють, що нові обмеження не гратимуть великої ролі, поки не буде скасована заборона на подорожі з Китаю, видана Трампом у січні. У жовтні громадянам материкового Китаю було видано лише 61 візу B-1 / B-2, порівняно з більш ніж 60 000 у тому ж місяці минулого року, згідно з даними Державного департаменту.

Як ми писали раніше, Байден заявив, що не буде негайно вживати заходів щодо скасування торгової угоди першої фази, яку президент Дональд Трамп підписав з Китаєм.

Кібершпигуни цікавляться мережею розповсюдження вакцини від COVID-19. IBM підозрює Китай та РФ