США закликають своїх громадян, у яких закінчується віза, покинути Росію до 15 червня
Foreign Policy Research Institute

Посольство США в РФ закликає громадян, у яких закінчується строк візи для перебування в РФ, повернутися в Сполучені штати до 15 червня. Про це написала на сайті пресслужба посольства США в Росії.

«Якщо ви є громадянином США, який знаходиться в Росії, і термін дії вашої візи закінчився, ми рекомендуємо вам покинути Росію до 15 червня, крайнього строку, встановленого урядом Росії. Якщо ви плануєте залишитися в Росії після закінчення цього терміну, відвідайте місцеве відділення МВС, щоб оформити необхідні документи, як нещодавно запропонувало МВС РФ».

Американське посольство зазначило, що не може відповісти на конкретні питання щодо російських віз, оскільки цей процес повністю контролює уряд РФ.

Крім того, посольство США в Росії з 12 травня припиняє видавати усі візи, крім дипломатичних.

Посольство США оголосило про різке скорочення обслуговування росіян. Консульські послуги надаватимуть тільки американцям і по обмеженому числу невідкладних випадків.

«З 12 травня посольство США в Москві скоротить число пропонованих консульських послуг, включивши в них тільки екстрені для громадян США і дуже обмежена кількість імміграційних віз, пов'язаних з питаннями життя і смерті», — пише дипмісія на сайті.

Дипломати зазначили, що ці заходи пов'язані з наміром російського уряду заборонити американському посольству наймати на роботу іноземних громадян.

Як випливає з повідомлення, «в найближчому майбутньому» посольство не буде займатися нотаріальними послугами, видавати документи про народження за кордоном або продовжувати паспорти. Тим, кому потрібен новий американський паспорт, дипломати пропонують відправити запит по електронній пошті — якщо ситуація надзвичайна.

«Ми шкодуємо, що дії російського уряду змусили нас скоротити консульський персонал на 75%, і будемо прагнути запропонувати громадянам США стільки послуг, скільки зможемо», — заявила дипмісія.

В середині квітня Вашингтон ввів чергові санкції проти Росії, а також оголосив персонами нон грата десять російських дипломатів. Москва дзеркально відповіла на висилку і анонсувала припинення діяльності американських фондів і громадських організацій, підконтрольних Держдепу та іншим держструктурам.

Крім того, посольству США заборонять наймати на роботу росіян, а тим американським дипломатам, залишаються в країні обмежать свободу пересування. РФ денонсує двосторонню угоду «про відкриту сушу».

Ще Москва вирішила припинити практику короткострокових ділових поїздок співробітників Держдепу в Росію і зведе до мінімуму кількість віз, які видає для цього — не більше десяти на рік.

Реакція Кремля

Як повідомляє агентство «РІА «Новости», у Кремлі вважають, що рішення посольства США припинити обробку заявок на неімміграційні візи нічого не змінює: «їх і так неможливо було отримати».

Білий дім вважає, що санкції проти РФ дали «позитивні результати» і тому Путін відводить війська