США збили китайську кулю-шпигуна: Пекін висловив обурення (відео)

МЗС Китаю висловило «сильне невдоволення і протест» через збиття аеростата на територією США.

Про це пише BBC з посиланням на пресслужбу відомства.

«Китайська сторона неодноразово інформувала американську сторону після перевірки, що аеростат призначений для цивільного використання і потрапив на територію США через форс-мажорні обставини — це була абсолютно випадковість», — зазначили у КНР.

Водночас держсекретар США Ентоні Блінкен відклав поїздку до Пекіна після виявлення аеростата над американськими ядерними об’єктами у штаті Монтана.

Про виявлення шпигунської кулі у Пентагоні повідомили 3 лютого. Кулю вирішили не збивати, щоб уникнути пошкоджень від уламків. У Пекіні підтвердили, що об’єкт належить Китаю. Втім, офіційні особи запевнили, що безпілотник призначений для наукових цілей і опинився над США випадково.

4 лютого у Пентагоні повідомили, що над Латинською Америкою пролетіла ще одна китайська повітряна куля. Як повідомляє Associated Press, тоді ж США вирішили збити аеростат біля Південної Кароліни. Кадри вибуху потрапили на відео.

ВМС країни вирушили нукати уламки об’єкта, щоб їх дослідити. Очільник Пентагону Ллойд Остін назвав відповіддю на «неприйнятне порушення Китаєм нашого суверенітету». А президент США Джо Байден закликав військових збити аеростат «якнайшвидше», коли його тільки помітили над США, пише AFP.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Генерал США закликав підлеглих готуватись до війни з Китаєм у 2025 році