«Ставимося спокійно». МЗС готовий доповісти на Радбезі ООН про Мінські угоди
Getty Images

Україна ставиться «спокійно» до ініційованого російською стороною засідання Радбезу ООН щодо виконання Мінських угод. Про це повідомляє УНН із посиланням на першу заступницю міністра закордонних справ України Еміне Джапарову.

«По-перше, це регулярна подія. Нічого нового в ній немає. РФ ініціює такий брифінг з 2019 року. Минулого року таке засідання було проведено 18 лютого. Демагогічна позиція РФ щодо суті та стану виконання Мінських домовленостей відома», — сказала Джапарова.

Вона додала, що українська делегація, як і у попередні роки, разом з партнерами оцінить сучасний стан виконання Мінських домовленостей.

Політик назвала одним із недоброчесних чинників те, що РФ використовує такі брифінги з пропагандистською метою протидіяти заходам, які в лютому організовує в ООН Україна.

Перша заступниця міністра повідомила, що на 23 лютого в Генасамблеї ООН заплановані дебати з пункту порядку денного «Ситуація на тимчасово окупованих територіях України».

«Тому ставимося до цього спокійно, в робочому режимі відпрацюємо. В Радбезі ООН є учасники Нормандської четвірки. Можливо, виступлять інші зацікавлені сторони, хоча формат брифінгу обмежений процедурно і не є відкритими дебатами», — повідомила вона.

Передісторія

На початку лютого стало відомо, що Рада Безпеки ООН 11 лютого планує провести засідання у зв’язку з шестиріччям підписання комплексу заходів щодо виконання Мінських угод.

Зустріч пройде по відеозв’язку у відкритому форматі, ініціатором її проведення виступила Росія.

У лютому 2020 року Росія також скликала Радбез щодо виконання Мінських угод. За її підсумками п’ять країн ЄС виступили із заявою на підтримку України.

Україна проти Росії: МЗС відзвітувало про стан кожної зі справ у міжнародних судах

На сьогодні захист інтересів України у правовій сфері триває у трьох міждержавних справах України проти Російської Федерації. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу Міністерства закордонних справ України.

«МЗС представляє Україну у трьох справах проти Російської Федерації у міжнародних судових та арбітражних інституціях, рішення яких носять обов’язковий характер», — повідомили в пресслужбі.

Перша справа, про міжнародні конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації в Криму, розглядається Міжнародним Судом ООН.

Ця справа стосується протиправної поведінки РФ та фінансування нею тероризму. У результаті неї бойовики скоїли теракти в Маріуполі, Краматорську й Волновасі, збили літак МН17. Суд розглядає також «фактичне культурне знищення» українського та кримськотатарського населення в Криму.

За інформацією МЗС, українська сторона вже пройшла виснажливу юрисдикційну стадію. У листопаді 2020 року Міжнародний Суд ООН виніс вкрай важливе рішення і відхилив усі зауваження Росії.

Тепер справа перейшла до розгляду справи по суті. У липні 2021 року Росія має надати свій контр-меморандум з відповідями на факти і докази, які були викладені в меморандумі України.

Друга справа, щодо прав прибережної держави в Чорному та Азовському морях і у Керченській протоці, розглядається арбітражним трибуналом.

Вона стосується фактичної узурпації РФ прав України, гарантованих Конвенцією ООН з морського права в Чорному, Азовському морі і у Керченській протоці. У цій справі в лютому 2020 року Арбітражний трибунал виніс рішення по юрисдикції і справа теж рухається далі по суті.

Трибунал частково відхилив юрисдикційні зауваження РФ і тепер Україна готує оновлений меморандум, який вона подасть навесні 2021 року.

Третя справа, про затримання трьох українських військово-морських кораблів та 24 членів їхніх екіпажів, розглядається вже іншим арбітражним трибуналом за Конвенцією ООН з морського права.

У 2019 році Україна отримала історичне рішення Міжнародного трибуналу з морського права.

Голосуванням 19 голосів до одного (проти був лише російський суддя) трибунал наказав Росії негайно звільнити кораблі та членів їхніх екіпажів.

У травні 2020 року Україна подала свій меморандум на розгляд арбітражного трибуналу. Він містив факти та докази, експертні свідчення та правові кваліфікації. У серпні 2020 року РФ висловила свої попередні юрисдикційні заперечення. Арбітражний трибунал розділив розгляд цієї справи на дві стадії — юрисдикційну та по суті. Україна подала свою відповідь на юрисдикційні заперечення РФ 27 січня 2021 року.

У МЗС підкреслили, що постійно аналізують, як притягнути РФ до міжнародно-правової відповідальності за порушення агресором норм міжнародного права.

На Донбасі почали перевіряти готовність військ